MENI JE PISANJE SREĆA I LJUBAV: Jovana Glidžić iz Niša, učenica sedmog razreda, dobitnica više od 80 književnih nagrada

Lj. B.

31. 08. 2022. u 11:11

POČELA sam da pišem u prvom razredu osnovne škole i shvatila da me to čini srećnom i da me tera da mislim samo o lepim stvarima.

МЕНИ ЈЕ ПИСАЊЕ СРЕЋА И ЉУБАВ: Јована Глиџић из Ниша, ученица седмог разреда, добитница више од 80 књижевних награда

Foto Privatna arhiva

Za mene pisanje ne predstavlja problem. I kada pišem unesem emocije, trudim se da to ne bude dugačak sastav ili dugačka pesma bez imalo emocija. To za mene nije priča ni pesma, jer ono što njih čini jesu sreća i ljubav!

Ovo za "Novosti" priča Jovana Glidžić, koja sutra kreće u sedmi razred Osnovne škole "Stefan Nemanja" u Nišu, a već je dobila više od 80 nagrada na raznim književnim manifestacijama u Srbiji i regionu. Među njima je i ovogodišnja Svetosavska nagrada, koju je dobila kao učenica šestog razreda i time postala najmlađi dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Jovana je već dva puta dobila i Vidovdansku nagradu zbog ostvarenih rezultata na republičkom takmičenju. Njeni radovi našli su se u više od dvadeset zbornika, kao i u brojnim časopisima.

Osim srpskog jezika i književnosti, ova devojičica voli i druge predmete, pa u knjižici ima sve petice.

- Pišem kada sam inspirisana - priča ova marljiva učenica.

- Ali inspiracija je skoro uvek tu, samo treba da se pusti mašti na volju. Trudim se sve da zabeležim kako bih to pretvorila u jedno veliko čudo. Svaki dan je neka avantura i to samo treba pretočiti u stihove ili nežne i tople rečenice. Uglavnom me inspiriše priroda ili okolina, prostor koji me okružuje. Nekada pišem na zadatu temu, a nekada je to tema iz moje glave, iz moje mašte.

Njeni uzori su brojni pisci, ali ističe da je snažan utisak na nju ostavila Jasminka Petrović, prvi dečji pisac koga je upoznala.

- Pesnici koji su mi pokazali da sam na pravom putu i ohrabrili me su Tode Nikoletić i Miroslav Kokošar - ističe Jovana.

- Kasnije sam imala tu privilegiju i čast da budem u društvu Ljubivoja Ršumovića, Pere Zupca, Slobodana Stanišića, nadaleko čuvenih i velikih pisaca. Ljubav prema pisanju mi je pružila priliku da budem deo mnogih manifestacija i upoznam divne stvaraoce i, pre svega, velike ljude: Violetu Jović, Branka Stevanovića, Slobodana Stošića, Anitu Pešić, Radmilu i Mirjanu Bulatović, Aleksandra Janjuševića, Vlastu Cenića... i zaista ne želim nekoga da izostavim, to su sve izuzetni ljudi. Knjiga u kojoj sam se u skorije vreme pronašla jeste delo Danice Bogojević, koje opisuje današnju decu, i, nažalost, sve je baš kao u knjizi.

Jovana čita različite dela, ali najviše voli knjige koje govore o tome da nije bitno odakle si i šta si, već kakav si...

Smatra da takva dela mnogo kazuju i da svako ima neku sličnu knjigu - samo objavljenu ili neobjavljenu.

- Neki pisci su ih objavili i podarili celom svetu. Neki to žele, ali još čuvaju u sebi.

Mnogo je teško promeniti osobu, uticati na nekoga da razmišlja drugačije, ali je moguće, a knjige imaju tu moć - smatra naša sagovornica.

Osim srpskog jezika, ovu talentovanu učenicu zanima i nemački jezik za koji kaže da je veoma interesantan i zabavan. Pohađa i privatne časove nemačkog jezika, pa joj je on sada kao maternji.

Foto Privatna arhiva

Ona voli i sve druge predmete, jer je svaki poseban na svoj način. Iz svih predmeta ima petice, ali kaže da to nije lako postići, da treba imati vere i upornosti.

Osim za učenje, ima vremana i za aktivnosti van škole. Trenira odbojku, ide redovno na treninge, a u slobodno vreme gleda odbojkaške utakmice. I pored svega toga ima vremena i da se druži s drugarima i drugaricama.

Skuplja novac za siromašne

Jovana Glidžić se bavi i humanitarnim radom - pomaže ljudima kada im je potrebna pomoć. Daje, a i sakuplja novac i potrebne stvari za ugroženu decu, ali i za odrasle.

- Volela bih da svi bolesni ozdrave! Kada bih imala čaroban štapić poželela bih da svi budemo zauvek živi i zdravi i da se niko nikada ne razboli - kaže ova humana devojčica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)