TUGA NA KOMEMORACIJI MIRI FURLAN U JDP: Prazna sala na oproštaju od velike umetnice

Novosti online

11. 05. 2021. u 12:21

GLUMICA Mira Furlan preminula je 20. januara u Los Anđelesu, a danas joj se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održava komemoracija na sceni “Ljuba Tadić”.

ТУГА НА КОМЕМОРАЦИЈИ МИРИ ФУРЛАН У ЈДП: Празна сала на опроштају од велике уметнице

Arhiva

Da se oprosti od velike umetnice došao je mali broj ljudi, a od kolega Anica Dobra, Rada Đuričin i Radoslav Rale Zelenović, piše Kurir.

U JDP, čiji je u jednom periodu bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku Anskog” u režiji Edvarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” Pjera Korneja u režiji Slobodana Unkovskog. Trenutno se u tu igra njena drama "Dok nas smrt ne razdvoji".

Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji. U pozorištu je odigrala značajne uloge, a popularnost je stekla ulogama u mnogim televizijskim filmovima i serijama kao što su "Velo misto Miljenka Smoje", "Nepokoreni grad", "Putovanje u Vučjak", "Bolji život".

Na filmu je odigrala glavne uloge u četrdesetak ostvarenja: "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kiklop" Antuna Vrdoljaka, "Lepota poroka" Živka Nikolića, "U raljama života" i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića, "Za sada bez dobrog naslova" Srđana Karanovića, "Video jela – zelen bor" Gorana Gajića…

Bila je nagrađivana za svoj rad na filmu i u pozorištu – Dobila je dve Zlatne arene za uloge u filmovima "Kiklop" i "Lepota poroka", nagradu "Dubravko Dujšin" za ulogu u predstavi "Mesec dana na selu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije