"ANTIGONA" PO MERI SAVREMENOG ČOVEKA: Održana premijera predstave Nenada Todorovića u Gračanici, zasnovane na Sofoklovoj drami

D. ZEČEVIĆ

09. 05. 2021. u 23:07

TRAGEDIJA "Antigona", koju je prema Sofoklovom tekstu adaptirao i režirao Nenad Todorović iz prištinskog Narodnog pozorišta, premijerno je izvedena u subotu uveče u gračaničkom Domu kulture. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

АНТИГОНА ПО МЕРИ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: Одржана премијера представе Ненада Тодоровића у Грачаници, засноване на Софокловој драми

Foto Promo

- Očekujemo da će ovu provokativnu i živopisnu predstavu publika pamtiti i o njoj pričati - kazao je Predrag Radonjić, direktor prištinskog Narodnog pozorišta, koji napominje da je Todorović uzeo u obzir i druge dramatizacije ove predstave i napravio svoj tekst i pristup koji je baziran na etičkom i moralnom kodeksu koji se pojavljuje u Sofoklovoj "Antigoni". Po mišljenju Radonjića, reditelj je uspeo na umetnički način da poveže tekst sa našim vremenom jer bez obzira na to što se radi o tekstu starom nekoliko hiljada godina, predstava obuhvata i probleme koji se tiču današnjeg sveta.

I pojedini posetioci su, nakon predstave, kazali da je grčka tragedija u ovoj novoj izvedbi bila iznenađenje za njih.

- Raskošni kostimi glumaca, ali i scenografija, uz orkestar na sceni, bili su veoma upečatljivi. Na sceni je dominirala usklađenost glumaca, songovi i muzika - impresije su gledalaca kojih zbog poštovanja epidemioloških mera nije bilo mnogo.

Jedan od aktera predstave, glumac i umetnički direktor pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, Miloš Đuričić ističe da je ova "Antigona" - "potpuno autentični pozorišni proizvod".

- Kada ljudi rade sa istim kolegama i istim ljudima godinama, nekako postanu malo zarobljeni u svojim rešenjima, svojim načinima kreiranja uloga, ali kada se unese neka sveža krv, onda dolazi do nekih novih, čak neočekivanih rezultata - kazao je Đuričić.

FESTIVAL "MALI JOAKIM"

Gračanički Dom kulture od 10. do 16. maja biće domaćin pozorišnog festivala "Mali Joakim", tokom kojeg će mališani moći da vide sedam najboljih filmskih ostvarenja prikazanih u centralnoj Srbiji za najmlađe. Dolazak na predstave biće organizovan i za mališane iz Metohije, Osojana i drugih sredina od kojih će se mnogi po prvi put "sresti" sa pozorišnim predstavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)