VIRTUELNA REALNOST: Laži i neistine postale su digitalno oružje kojim se nastoji destruirati i ubiti drugi

Bojan Jovanović

04. 05. 2021. u 15:28

IAKO je čovek tek nedavno tehnološki ovladao mogućnošću neposrednog predstavljanja sadržaja virtuelne realnosti, ona je sa snevanjem i pričanjem priča oduvek postojala u njegovom svetu u kojem je i ispoljenu fiktivnu agresiju doživljavao kao stvarnu.

ВИРТУЕЛНА РЕАЛНОСТ: Лажи и неистине постале су  дигитално оружје којим се настоји деструирати и убити други

Foto: A. Stanković

Sagledani kao činioci njegove integralne realnosti, fikcija i stvarnost su utoliko važni ukoliko njime i u njima on uspe da osmisli i potvrdi svoje postojanje. I upravo ta mogućnost da se u sajber prostoru oslobodi sopstvena agresivnost i deluje na druge, dokazuje komplementarnost i jedinstvo stvarnog i virtuelnog. Da agresija u sferi fikcije nije i fiktivna agresija, pokazuje upravo recepcija sadržaja u virtuelnoj realnosti u kojoj je pojedinac dobio mogućnost da sofisticirano izrazi svoju agresivnost.

Deca i mladi odrastaju danas u svetu savremenih tehnologija koji im uskraćuje mogućnost da razvijaju svoju sposobnost empatije i saosećanja sa drugim. Umesto nekadašnjeg slušanja priča i čitanja knjiga, koje je omogućavalo da nauče da se užive u ulogu drugih i prožive ugodne i neugodne emocije izazvane događajima kroz koje je junak prolazio, danas su njihova dominantna zabava kompjuterske igrice. U njima je drugi puki objekat kojim se manipuliše i kojem se može učiniti najveće zlo, a da se zbog toga ne oseti nikakva odgovornost i krivica. Zbog formalne prisutnosti, a suštinske odsutnosti u komunikaciji sa drugim u virtuelnom svetu, pojedinac ne razvijajući svoju empatiju postaje sklon da vređa, ponižava i povređuje druge. Tako je i nastala poznata i popularna video-igra "Karmagedon", u kojoj igrač kao vozač automobila treba da stigne do cilja usmrćujući usput pešake. Nedozvoljena i kažnjiva bahatost u saobraćaju zbog koje stradaju drugi postala je u ovoj igri zadovoljstvo u hotimičnog gaženju ljudi. Biblijski Armagedon, kao polje odsudne bitke između dobra i zla, transponovan je u ravan simboličkog i virtuelnog zbivanja, u kojem čovek pristaje na ulogu u igri svog samouništenja. U ovom kontekstu treba pomenuti da je 2020. godine na aplikaciji "Tik Tok", koja donosi video-zapis sa porukama za primenu snimljenog u svakodnevnom životu, nastao i opasan izazov "razbijač lobanje". Njime se sugeriše podmetanje nogu osobi koja skače sa ciljem da se ona spotakne, padne i izlomi ruku, nogu ili glavu.

Iluzija neograničene slobode u virtuelnom prostoru dobila je drugo značenje kada je učestalo ispoljavanje agresije motivisalo vlasnike pojedinih društvenih mreža da se ograde od takvog načina komunikacije svojih korisnika i uspostave određena etička pravila. U tom kontekstu je važan uzrok raskida saradnje između "Fejsbuka" i "Vibera".

Naime, kao reakcija na nesuprotstavljanje nasilničkoj retorici i govoru mržnje na "Fejsbuku", "Viber" je krajem juna 2020, kao jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu i bezbednu komunikaciju na svetu, prekinuo sve poslovne odnose sa ovom društvenom mrežom.

Time nije zaustavljen ovaj aspekt komunikacije koji omogućuje pojedincu da lako, porukama preko društvenih mreža i slanjem mejlova, ispolji svoj negativitet i izvrši elektronsku agresiju. Budući da su laži i neistine postale digitalno oružje kojim se nastoji destruirati i ubiti drugi, današnji sajber prostor omogućuje da se pod prikrivenim identitetom koriste dezinformacije i laži kao efikasno sredstvo agresije za napade na konkretne osobe i institucije. U realnosti novog načina komunikacije, hejteri uspevaju da pod maskom fiktivnih podataka o sebi i skriveni iza anonimnosti slobodno ispolje svoju malicioznost i iskažu tamnu stranu svoje ličnosti. Otvarajući profile na društvenim mrežama pod lažnim imenima, digitalni nasilnici zloupotrebljavaju ove komunikacijske mogućnosti da bi uznemiravali, maltretirali, ponižavali, nervirali i provocirali druge osobe. Postavljanjem kompromitujućih tračeva o njima, oni zapravo ispoljavaju svoje negativne emocije i mržnju, izražavajući i duboko lično nezadovoljstvo sobom. Zbog takvih napada i maltretiranja, pojedine osobe izvršavaju samoubistvo kako bi izašle iz nepodnošljivog sveta. Osim što dovodi pojedinca do očaja i čini da podigne ruku na sebe, vređanje i ismejavanje drugih, koje se najpre pojavi na internetu, prethodi napadu na njih i u stvarnosti. Događaj u virtuelnoj realnosti je tako i svojevrstan magijski čin koji najavljuje i inicira stvarni događaj.

U virtuelnom saobraćanju nisu zapostavljeni ni klasični, fizički oblici agresije. Kada izvršilac nasilja snimi kamerom svoje nedelo i postavi ga na društvenoj mreži, tada se fizičko pretvori i produži u elektronsko nasilje (Subotić, "Digitalni izazov - putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda", 93). Pokazuje se da zadovoljstvo frustriranog nasilnika nije samo u vršenju nasilja i oslobađanju svoje agresivnosti, već i u pričanju priča o tome, odnosno postavljanju video-sadržaja kojima skreće pažnju na sebe (Toh, "Nasilnici - jedan vid ispitivanja psihologije nasilja", 244). Iza takvih devijantnih pojava kriju se pojedinci sa psihološkim problemima i upravo je takvo njihovo ponašanje svojevrstan vapaj za pomoći.

Virtuelna realnost omogućuje pojedincima da ispolje tamnu stranu svoje prirode tako što svesnom zlonamernošću nanose drugima štetu i čine zlo. Hakerisanjem, ubacivanjem virusa i pljačkanjem, sajber kriminalci svojom maštovitošću i kreativnošću u intelektualnom ratu, koji se permanentno vodi protiv njih, postaju sve veće iskušenje za odbranu od njihove agresije. Ova sajber gerila napada sisteme ne zbog neke neposredne koristi, već zbog satisfakcije u sopstvenoj superiornosti nad njihovim kreatorima. Međutim, u virtuelnom svetu su i profilisani moderni pljačkaši bez revolvera, već naoružani znanjem i beskrupuloznošću. Organizovani u kriminalne grupe, oni stvaraju lažne investicione platforme i koristeći veb-strane uspevaju da privuku investitore koji ulažući svoj novac postaju žrtve njihovih obmana.

(Odlomak iz knjige "Agresija i kultura", izdavač "Data status")

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo