"STERIJA" UPRKOS PANDEMIJI: Selektor Milivoje Mlađenović odabrao naslove za predstojeće 66. Pozorje

J. SIMIĆ

30. 04. 2021. u 10:48

OSLABILA je pandemija imunitet i pozorišnog organizma, ali srpsko pozorište je, hvala na pitanju, zdravo.

СТЕРИЈА УПРКОС ПАНДЕМИЈИ: Селектор Миливоје Млађеновић одабрао наслове за предстојеће 66. Позорје

Foto Sterijino pozorje

Produkcija jeste tanja, ali opreznija, repertoari su pažljivije građeni te su premijere u minuloj godini proređene i brižljivo odabrane - ocenjuje dr Milivoje Mlađenović, selektor predstojećeg 66.Sterijinog pozorja koje će biti održano u Novom Sadu od 18. do 26. juna.

U skladu sa utiskom selektor je odabrao i slogan za ovogodišnji festival iz besmrtne pesme Laze Kostića "Zlu vremenu, uprkos", jer srpsko pozorište postoji i deluje "ustuk svakoj zlosti" kao u besmrtnoj pesmi Laze Kostića. Mlađenović smatra da je u minuloj godini srpski teatar delovao podvižnički te je umesto uobičajenih osam ili devet predstava selekciju, u znak podsticaja, proširio na 10 predstava koje će se u konkurenciji nacionalne drame nadmetati za Sterijinu nagradu.

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

U MEĐUNARODNOJ konkurenciji "Krugovi" su predstave "Hotel "Zagorje" Ivana Bodrožića (Kazalište Gavela Zagreb, "Dječak je govorio bogu" Damira Mađarića, režija Samo M. Strelac (HNK Osijek i "Kreketanje" Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta (NP Tuzla).

To su: "Gospođa Ministarka", pisca Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, "Deobe", Dobrice Ćosića u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića (SNP Novi Sad, NP Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici), zatim "Vitezovi lake male" (autorski projekat) u režiji Andraša Urbana (Pozorište "Deže Kostolanji", Subotica), kao i "Kus petlić" Aleksandra Popovića reditelja Milana Neškovića (Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsznhz, Subotica).

U ravnopravnoj konkurenciji za prestižno Sterijino priznanje su i predstave: "Derviš i smrt" Meše Selimovića u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (NP Republike Srpske Banja Luka, "Radio Šabac" (tekst i režija Olga Dimitrijević, Šabačko pozorište) "Ako dugo gledaš u ponor", pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića i reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar), "Velika depresija" autora Filipa Grujića i režisera Marka Čelebića (SNP/Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), "Tiho teče misisipi" Vladimira Tabaševića koji potpisuje i dramatizaciju komada zajedno sa rediteljem Ivicom Buljanom (Beogradsko dramsko pozorište) i "Šindlerov lift" Darka Cvijetića u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!