SVI ZNAJU ŠPICU IZ SERIJE GRLOM U JAGODE KOJU JE NAPISAO SIMJANOVIĆ: Trebalo mu je samo pet minuta i parče papira

Novosti online

11. 04. 2021. u 16:34

ČUVENI kompozitor Zoran Simjanović je preminuo u Beogradu od posledica virusa korona. Tokom bogate umetničke karijere komponovao muziku za mnoge kultne filmove i serije.

СВИ ЗНАЈУ ШПИЦУ ИЗ СЕРИЈЕ ГРЛОМ У ЈАГОДЕ КОЈУ ЈЕ НАПИСАО СИМЈАНОВИЋ: Требало му је само пет минута и парче папира

Foto: M. Anđela

Jedna od njih je i "Grlom u jagode" čija špica se pamti i danas. On je u jednom intervjuu ispričao odakle mu inspiracija.

- Rekao sam tada suvlasiniku Kluba književnika: ’Budo, daj mi parče ’artije’. On mi da, i ja brzinski ispišem pet linija... Ta-na-na-na-naaaa, to mi je bilo tu u glavi. I dođe Điđa (Srđan Karanović), a on kaže: "To je to"- rekao je Simjanović tada.

Kao i svakom muzičaru, u mladosti mu je prvi korak bio sviranje u bendu. I zaista, svirao je u bendovima Siluete i Elipse, i prisetio se kako je izgledao taj dan kada je došao kući nakon raspada grupe.

- Dosta mi je bilo teško. Ne može čovek da veruje u to, kada sa nekim ljudima proživiš pet godina. To je kao da si bio u braku - svaki dan probe, koncerti... A moja majka je stalno kukala:"Dosta više ta svirka, upisuj neki fakultet". Kad sam došao kući, ona je rekla: "Pa jao, rasturili ste se?" Kada sam joj potvrdio, a ona je odmah rekla: "Ćuti, ko zna zašto je to dobro" - rekao je Simjanović u emisiji "Šta sam tebi i ko sam sebi?" na K1 televiziji.

I ispalo je dobro, pošto se Simjanović posvetio komponovanju. Završio je Fakultet dramskih umetnosti, na kom je jedno vreme i predavao, i komponovao vanvremensku muziku i zavredio nagradu za životno delo. U svet komponovanja filmske muzike ušao je 1975. godine.

Pamtićemo ga po muzici iz kultnih filmova domaće kinematografije. On je uradio prepoznatljive tonove i pesme iz filmova poput "Nacionalna klasa", "Maratonci trče počasni krug", "Balkan ekspres", "Tajvanska kanasta", "Sabirni centar" i mnogih drugih klasika.

Zoran Simjanović je ostavio neizbrisiv trag u umetničkom životu naše zemlje.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)