VRAĆAMO DUG ZABORAVLJENOM GENIJU: U godini jubileja, veka avangardne umetnosti, obnova groba LJubomira i Anuške Micić

Marina Mirković

28. 02. 2021. u 12:38

POLA veka od smrti Ljubomira Micića, upečatljive i neponovljive umetničke ličnosti, jedinstvene u kulturnom životu Srbije, baš u godini kada se obeležava jedan vek "Zenita" i zenitizma, zahvaljujući s(a)vesti i zalaganju nekolicine pregalaca - pokrenuta je inicijativa da se zaštiti od propadanja njegov grob koji se nalazi na beogradskom Novom groblju, kao i da se plate zaostali troškovi grobnice, koje više nema ko da plaća.

ВРАЋАМО ДУГ ЗАБОРАВЉЕНОМ  ГЕНИЈУ: У години јубилеја, века авангардне уметности, обнова гроба Љубомира и Анушке Мицић

Foto I. Marinković

Reči iz manifesta Micićevog pokreta, "Vo imja zenitizma", koje su 1972. dali da se urežu Branislav Skrobonja i Milomir Nježić, zasjale su ponovo sa spomenika Miciću i njegovoj voljenoj Anuški, a kraj njihove večne kuće održan je prigodan komemorativni skup i, simboličnim činom postavljanja krsta, zvanično završena obnova.

- Ne događa se često da se u jednoj kalendarskoj godini poklopi više važnih jubileja, i da su svi oni u vezi s našom avangardom: jedan vek "Zenita" i zenitizma, vek srpskog dadaizma, pola veka od Micićeve, a 60 godina od smrti Anuške Micić, kao i 120 godina od njenog i rođenja Dragana Aleksića - ističe dr Predrag Todorović, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, veliki poznavalac i poštovalac srpske avangarde.

On trenutno radi na monografiji "Zenitodadaizam u srpskoj književnosti", uz koju će ići i reprint četiri srpske dadaističke revije: "Da-da-Tank", "Dada džez", "Dada-Jok" i "Zenit-Ekspres Dada-Jok 2":

- Kad je u februaru 1921. Ljubomir Micić u Zagrebu pokretao svoju "Internacionalnu reviju za umetnost i kulturu", kako je stajalo u podnaslovu "Zenita", nije ni slutio da će time promeniti istoriju naše književnosti, kulture i umetnosti za sva vremena! Jedan vek posle, jasno je da su časopis "Zenit", pokret zenitizam, kao i sam Micić, najznačajnije pojave srpske avangarde. U, za avangardu, dosta dugom trajanju časopisa (1921-1926), u objavljena 43 broja, Micić je izgradio i sebi i nama spomenik za života.

Da bi i ovaj drugi - spomenik za večnost bračnog para Micić ostao sačuvan, Todorović je pokrenuo sasvim konkretnu inicijativu, sa Zoranom Stefanovićem, dramskim, filmskim i strip umetnikom. Odbor za obeležavanje godišnjica zenitizma oformljen početkom 2020. radio je u sastavu: Branislav Skrobonja (Micićev prijatelj, preminuo lane), Todorović i Stefanović, a uz potporu Instituta za književnost i umetnost, Kulturne mreže "Projekat Rastko" i Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Tim povodom obratili su se raznim institucijama, kao što su Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Uprava Novog groblja... Zahvaljujući svesrdnoj i izuzetno efikasnoj pomoći Olivere Vučković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda i Dragana Baltovskog, direktora JKP "Pogrebne usluge", Anuška i Ljubomir dobili su i jedan od najlepših poklona i to u godini velikih jubileja!

- Time se, nadamo se, na dostojan način odužujemo svim ovim našim umetnicima, koji su upisali ime srpske avangarde na svetskoj mapi tog neponovljivog, inventivnog i revolucionarno-radikalnog pokreta - veli Todorović, ne krijući radost što na ovaj način makar donekle, i kao zajednica, ispravljamo veliku nepravdu nanetu barbarogeniju Miciću, zaboravljenom, skrajnutom i uniženom tokom poslednjih decenija života, ali i dugo nakon smrti.

Baš zbog te i takve tužne sudbine i krajnje nepravednog tretmana kojim se ondašnje društvo "oduživalo" genijalnom umetniku, u sredu su se na Novom groblju stekli, i poklonili seni Micića, znalci i poštovaoci te odista predugo zapostavljene ličnosti. Bili su tu i autorka "Trezora" Bojana Andrić, koja je zabeležila i onu sve do sada prećutanu priču, Ljubomir Kljakić, Božidar Zečević, te mladi Jovan Skrobonja, naslednik Branislava.

- Danas sam ovde zbog toga što od mladosti gajim duboko poštovanje prema mom imenjaku Miciću koga sam otkrio zahvaljujući filmu "Splav Meduza" Branka Vučićevića, a potom i fascinantnom reprintu "Zenita" - rekao nam je Kljakić, takođe vanredno svestrana ličnost i stvaralac, čovek koji se na čelu SKC našao u pravom trenutku da bi kumovao nastanku novotalasne muzičke scene, ali i legendarne stripovske Treće generacije, a na čelu izdavačke kuće "Rad" uspevao da prepozna značajne autore i dela:

- Voleo bih da se njegovo delo i lik vrate na velika vrata, da nove generacije stasavaju sa svešću o njegovoj veličini i značaju, sa kojom mu i ja danas skidam kapu i kažem: "Svaka ti čast, bio si i ostao veliki čovek i umetnik".

I Božidar Zečević, ugledni naš teoretičar, i istoričar filma i autor knjige o srpskoj filmskoj avangardi, na Novom groblju se našao ne bi li odao počast izuzetnoj ličnosti naše kulture kojoj se nismo valjano odužili.

- Nije dovoljno poznato da je upravo genijalni Micić, sasvim nezavisno od Ejzenštajna, istovremeno, a možda čak i pre Rusa kome su za to pripale zasluge, otkrio i primenio princip montaže u umetnosti - istakao je Zečević, koji je kao dete upamtio Ljubomira Micića "iz kraja", dok je prodavao žvake i žilete na skveru kraj Kalenića, a da nikada nije ni pomislio da proda neko svoje delo!

Tako je, u društvu odabranih, pola veka nakon tužne i usamljeničke, nedostojne smrti umetnika u staračkom domu u Kačarevu, te skromne sahrane na Novom groblju, grobnica 512 na parceli 66 dobila značaj koji zaslužuje, a Micić - počast koja mu je predugo uskraćivana, i poštovanje kakvo je odavno zaslužio.

MESTO HODOČAŠĆA

- NOVO groblje deo je Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope i međunarodnih turističkih tura, od 2011. postoji monografija o baštini koja se ovde čuva: više od hiljadu i po spomenika od izuzetne umetničke vrednosti, grobovi oko 130 eminentnih ličnosti sahranjenih ovde tokom dva veka... - otkrio nam je Dragan Baltovski, direktor JKP "Pogrebne usluge".

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika, koji među 435 spomenika kulture vodi računa i o očuvanju Novog groblja, na istoj je misiji - da ovaj jedinstveni kompleks, uz stručno vođstvo, (p)ostane svojevrsno mesto hodočašća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima