HADŽI PERO, SVAKA ČAST! Glumcu Petru Božoviću uručena nagrada za životno delo "Dobričin prsten"

Milena Marković

27. 02. 2021. u 23:15

U PREPUNOM foajeu scene "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, velikom Petru Božoviću uručena je nagrada za životno delo "Dobričin prsten" za 2020. godinu. Ovo prestižno priznanje primio je iz ruku Svetlane Bojković, koja je pre koju godinu okićena istom nagradom.

ХАЏИ ПЕРО, СВАКА ЧАСТ! Глумцу Петру Божовићу уручена награда за животно дело Добричин прстен

Foto: V. Danilov

Dočekan ovacijama koje nisu prestajale ni kada su tekla sećanja na njegovo bogato više od pola veka trajanja i istrajavanja u više od 200 odigranih uloga i više hiljada izlazaka na scenu, polako je ušetao između kolega i gostiju. Jedva se provlačio i svakog časa se činilo da će se prolomiti neka od onih njegovih zauvek upamćenih dosetki, koje nas vezuju za ovu gromadu pozorišne i filmske umetnosti. Njoj se davao u dahu. Do vrha. Do kraja. Nikad mlako i površno. Nikad otprilike, ali gotovo svakad iz kontre!

Tako je u obrazloženju nagrade barda našeg glumišta okupljenima približila Vida Ognjenović, predsednik žirija:

- Pitao me jednom jedan student šta to znači glumiti iz kontre - podsetila je Ognjenovićeva. - Gluma iz kontre, rekla sam, to vam je ono što na sceni radi Petar Božović. Bežeći od plošnosti opštih mesta, a svakad precizno znajući šta govori, smišljeno i smelo pomera i izmešta stvari u kontekst izvan tekstualnog ležišta. Nikad to pomeranje nije formalno ni ilustrativno, već žestoko i umetnički slobodno. On intelektualce mahom razbaruši i zasenči. U bekstvu od klišea, komične likove dovede na ivicu ozbiljnosti da ne budu papirnati, tugu stišava, jer tuga se u njegovoj izvedbi ne govori, već nagoveštava. Radosti se blago ruga da ne deluje razmetljivo. Upravo taj razmak između uloge i izvođača jeste polje njegove neobične igračke kontre.

Predsednica žirija obrazloženje je završila obraćajući se Božoviću:

- Primi nagradu za životno delo, Petre, ona je po meri tvoje glumačke erupcije, a prsten Dobrice Milosavljevića napravljen je po meri i tvoje ruke. Nosi ga i ponosi se njime, kao što se ova nagrada ponosi tobom, kao dobitnikom.

Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, otkrio je da je zlatni prsten kopija po modelu onog koji je nosio velikan srpske glumačke scene Dobrica Milosavljević, koji je briljantnom igrom i lepim ljudskim licem plenio publiku u vreme između dva svetska rata, i da je želja laureata Božovića da mu se u prsten, uz ime, ugravira i - hadži! Tako je nagradu za proteklu godinu, eto, primio Hadži Petar Božović!

- Hadži Pero, svaka ti čast - padale su čestitke, dok su se nizala sećanja na vreme kad je počinjao, kada je pozorišni komad "Đido" Janka Veselinovića na završnici praćen aplauzima i kada su se zavese spustile. Na samo njemu svojstven način, ispričao je Božović kako je to izgledalo i po ko zna koji put odjeknule su ponovo ovacije.

- Postoji u tom komadu jedna scena između likova oca i sina - pričao je. - Tu sin samo vikne: "Pucaj, babo" i to publika proprati ogromnim aplauzom. Kasnije bude petnaest zavesa, petnaest puta "bis". Onda se ja u garderobi obučem, izađem iz pozorišta, prolazim pored spomenika na Trgu republike, a aplauz još traje.

I u foajeu scene "Raša Plaović", na ovu duhovitu dosetku dobio je još jedan aplauz, ali Božović nije stao:

- Izađem isto tako iz teatra, prođem pored spomenika, a tek negde na Terazijama čujem kako aplauz jenjava.

O Petru Božoviću govorili su, po njegovom odabiru i želji, Svetlana Bojković, koleginica iz klase, glumica Ljiljana Dragutinović, pesnik Milan Ružić, Božo Koprivica, esejista i kritičar, a Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, između ostalog, kazala je: "Od tebe smo, Petre, naučili kako da hodamo uspravno".

KANDIDATI

MEĐU predloženima za nagradu "Dobričin presten" bilo je još 13 istaknutih glumaca: Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević, Miodrag Krivokapić, Radmila Živković, Žarko Laušević, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Tihomir Stanić, Miodrag Krstović, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović. Petar Božović je 33. laureat "Prstena", najveće glumačke nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna