MAGIJA ZVANA PIKSI: Miloš Pušić završava dokumentarac o slavnom fudbaleru Draganu Stojkoviću, petoj Zvezdinoj zvezdi

Ana Popadić

13. 02. 2021. u 12:10

RAZLOGA da neko kao Dragan Stojković Piksi bude glavni lik filma, čini mi se, ne nedostaje.

МАГИЈА ЗВАНА ПИКСИ: Милош Пушић завршава документарац о славном фудбалеру Драгану Стојковићу, петој Звездиној звезди

Foto N. Paraušić

Bio je i ostao junak čitave generacije koja je odrastala osamdesetih i devedesetih. Ipak, ono što je mene najviše zainteresovalo, desilo se u Japanu. Upoznavao sam ljude i razgovarao o Srbiji o kojoj oni ne znaju mnogo. Uprkos tome svi su znali ko je Piksi i govorili su o njemu sa ogromnim poštovanjem. Polako sam počeo da shvatam da on za Japance nije samo odličan fudbaler, već mnogo više - kaže, za "Novosti", reditelj Miloš Pušić, autor dugometražnog dokumentarca o petoj Zvezdinoj zvezdi, radnog naslova "Piksi", čije bi snimanje trebalo da se završi uskoro.

Dok cela Srbija iščekuje zvaničnu odluku o Piksiju kao novom treneru naše fudbalske reprezentacije, Miloš nam objašnjava zašto je za njega bio bitan "japanski deo Piksijeve biografije".

- Japan karakterišu red, rad, poštovanje, dobra organizacija, inovativnost i pristojnost na svakom koraku. Kultura prilično različita od naše. Nisam mogao da prestanem da mislim o tome ko je zapravo čovek koji je tamo zaslužio toliko poštovanje. Ideja za film se malo pomalo kristalisala. Počeo sam da istražujem i shvatio da od samih početaka Piksijeva karijera ima sve elemente filmske priče.

Korona poremetila planove

Miloš kaže da je i njegovoj ekipi, kao i mnogim kolegama, pandemija pomrsila planove.

- Putovanja su prekinuta, snimanje u inostranstvu je postalo vrlo teško organizovati. Važan deo filma vezan je za Japan i Nagoju, to je jedan od najzanimljivijih delova Piksijeve karijere. Teško je bilo šta prognozirati, ali deluje da se stvari kreću nabolje, samim tim nazire se i završetak filma.

Nadam se putovanju u Japan i zaokruživanju naše priče - kaže reditelj.

Priznanje Japansko carsko odlikovanje,Foto Promo

Ne morate biti fudbalski znalac da biste znali ko je Dragan Stojković i gde je njegovo mesto u srpskom i svetskom fudbalu. Reditelj Miloš Pušić, poznat po igranim filmovima "Jesen u mojoj ulici" i "Odumiranje", otkriva nam kakav je "njegov Piksi"...

- U pitanju je biografski dokumentarac, međutim, ideja je da nas Piksi svojom pričom vodi kroz događaje koji su obeležili njegovu karijeru. Iako smo ga mnogo puta čuli u intervjuima, nadam se da će u filmu do publike doći i druga strana. Piksi kog bih voleo da vidite u filmu je topao, razborit i nadasve inspirativan čovek, pun ljubavi prema fudbalu ali i svetu oko sebe.

SAGOVORNIK Mišel Platini, Foto: Printskrin

Reditelj nije kamerom pratio samo svog glavnog junaka, već u filmu o njemu govore brojni sagovornici - bivši saigrači, treneri, saradnici, ali i fubalski znalci...

Miloš Pušić,Foto: Privatna arhiva

- Snimili smo veliki deo filma koji je vezan za Piksijevu karijeru u zemlji, a proveli smo sa njim više nedelja u Kini u periodu kada je radio kao trener u Guangdžou RF. Imali smo sreće jer su svi sagovornici koje smo želeli u filmu vrlo rado pristajali da govore o Piksiju. Zasada, u našem filmskom timu imamo sjajne likove koji su iz različitih uglova i generacija pratili Piksija na terenu ili sa tribina. Sagovornika ima puno, ali ću navesti samo nekoliko njih: od prvog trenera - Radeta Jovanovića Gipca, preko saigrača kao što su Refik Šabanadžović i Dejan Savićević, pa sve do Dejana Stankovića i Mišela Platinija.

Pitali smo Miloša da li je snimajući ovaj film, saznao nešto novo o svom junaku, da li ga je nešto iznenadilo?

- Opasno je upoznati idole. Često ih idealizujemo i stvaramo sliku koju je lakše raspršiti nego zadržati. Plašio sam se toga. Međutim, meni je upoznavanje sa Piksijem donelo nešto sjajno, imam utisak da se od njega može mnogo naučiti čime god da se bavite. Malo je takvih ljudi. Osim toga, trenerski posao i način na koji se on njime bavi ima puno paralela sa rediteljskim poslom.

Trener Scena iz dokumentarca , Foto Promo

A da li će kraj filma biti "Dragan Stojković Piksi - trener Srbije"?

- Svakih nekoliko meseci osvanu naslovi u kojima se tako nešto nagoveštava. To bi svakako bio zanimljiv kraj ili, još bolje, početak novog filma. Piksijeva biografija je puna preokreta i filmskih događaja, pa tako i ovde još ništa nije izvesno. Kao u uzbudljivoj utakmici - odgovara Miloš Pušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)