PREMINUO SLAVNI AMERIČKI MUZIČAR: Ceo svet će ga pamtiti, nastupao je i u Beogradu (VIDEO)

Tanjug

12. 02. 2021. u 11:38

ČUVENI američki džez pijanista i kompozitor Čik Koria preminuo je u sredu ujutru u gradu Tampa Bej na Floridi u 79. godini, preneli su svetski mediji, kao i njegova Fejsbuk stranica.

ПРЕМИНУО СЛАВНИ АМЕРИЧКИ МУЗИЧАР: Цео свет ће га памтити, наступао је и у Београду (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Koria je bio jedan od džez muzičara sa najviše muzičkih nagrada, jer je tokom života osvojio 23 Gremija, a u karijeri je ya mnoga priznanja bio nominovan čak 60 puta.

Muzičar je umro od retkog oblika raka, koji je tek nedavno bio otkriven, stoji u zvaničnom saopštenju.

Armando Entoni Čik Koria rođen je 12. juna 1941. u gradu Čelzi, države Masačusets u SAD, a najpoznatiji je kao osnivač džez sastava "Return to Forever" tokom 70-ih godina, gde je okupio sve same zvezde ovog žanra: Herbi Henkok, Kit Džeret, MekKoj Tajner i Bil Evans.

Njegove kompozicije “Spain,” “500 Miles High,” “La Fiesta,” “Armando''s Rhumba” i “Windows” smatraju se džez standardima u svetskim okvirima.

Kasnih 60-ih godina prošlog veka bio je član benda slavnog Majlsa Dejvisa i time je učestvovao u stvaranju žanra - jaž fusion, odnosno kombinacije džeza i rok muzike.

Sa ovim legendarnim džez umetnikom, Koria je svirao na dva uživo albuma: “Black Beauty: Live at the Fillmore West” i “Miles Davis at Fillmore: Live at the Fillmore East.”

Uspevao je da eksperimentiše sa raznim žanrovima, od kamerne i simfonijske muzike, preko klasičnog džeza, fusion, progresiv roka, latinskog džeza do dečjih pesama i avangardnog džeza.

Smatrali su ga jednim od najvećih pijanista džez univerzuma u periodu posle Džona Koltrejna, a u prvi plan dospeva upravo nakon spomenutog perioda saradnje sa Majlsom Dejvisom.

Sa grupom “Return to Forever” gostovao je u prestonici Srbije pre više od 10 godina u Beogradskoj Areni, a onda na istom mestu je ponovo svirao poslednji put u julu 2017. godine, kao solo izvođač, odnosno kao sastav Chick Corea Electric Band.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024