UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE: Tražimo pomilovanje za grešnog Basaru

Novosti online

29. 01. 2021. u 13:17

UDRUŽENJE Književnika Srbije objavilo je saopštenje povodom romana "Kontraendorfin" Svetislava Basare, koje prenosimo u celosti.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ: Тражимо помиловање за грешног Басару

Foto Tanjug

- Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana "Kontraendorfin" u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović. I oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom.

Ukazujemo ovom prilikom na opšti vrednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija, što dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili.

Žao nam je što se NIN nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine. Želimo, da nekada naš najugledniji nedeljnik bude opet ono što je i bio. Put zatiranja naših književnih vrednosti nije put NIN-ovog izbavljenja.

Ovo se moglo desiti u "jednoj zemlji na Balkanu" samo kao slepilo.

Želimo od srca, kolegi Basari, žiriju i NIN-u da progledaju. Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi "no basaran", jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije.

Desanka, oprosti nam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)