STOJILJKOVIĆ U TRCI ZA POA: Pripovetka niškog pisca u konkurenciji za prestižnu nagradu

D.B.M.

09. 01. 2021. u 23:41

NIŠKI pisac Dejan Stojiljković ušao je u trku za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“.

СТОЈИЉКОВИЋ У ТРЦИ ЗА ПОА: Приповетка нишког писца у конкуренцији за престижну награду

Foto A. Stanković

Pripovetka „Neonski bluz“, po kojoj nosi naslov njegova najnovija zbirka priča, prvobitno objavljena na engleskom jeziku u antologiji Belgrade Noir njujorškog izdavača Akashic Books, našla se na godišnjem spisku dela koja će se nadmetati za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“. „Neonski bluz“ je nominovan u kategoriji „najbolja kratka priča“.

Nagradu „Edgar Alan Po“ ili popularno „Edgar“ dodeljuje udruženje Mystery Writers of America sa sedištem u Njujorku. Nagrada se dodeljuje od 1946. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King. Ju Nesbe je bio nominovan za roman „Nemesis“. Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara 2021. – na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja.

Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade „IMPAK Dablin“ i „Balkanika“, a strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“ našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati