DELO HAVIJERA SERKASA U IZDANJU "ARHIPELAGA": Tajne Španskog građanskog rata

M.A.K.

05. 01. 2021. u 16:46

ROMAN "Kralj senki" španskog pisca Havijera Serkasa, u prevodu Biljane Isailović, objavila je izdavačka kuća "Arhipelaga", u svojoj ediciji "Zlatno runo".

ДЕЛО ХАВИЈЕРА СЕРКАСА У ИЗДАЊУ АРХИПЕЛАГА: Тајне Шпанског грађанског рата

Arhipekag

        Prema tvrdnjama španske i evropske književne kritike, reč je o jednom od najboljih evropskih romana u poslednjoj deceniji, a dela njegovog autora prevođena su na sve veće svetske jezike ( od kojih je samo roman "Hohštapler", jedan od najuspešnijih, preveden na blizu 20 jezika). Serkas je i dobitnik svih važnijih evropskih nagrada za književnost. Junak romana "Kralj senki", poručnik falangista Manuel Mena, poginuo je u bici na Alta Tera, u jednoj od odlučujućih bitaka Španskog građanskog rata. Njegova pogibija je decenijama istovremeno i mit i trauma njegove porodice. Pisac Havijer Serkas, zajedno s filmskim rediteljem Davidom Truebom, kreće u potragu za činjenicama života i smrti Manuela Mene, otkrivajući decenijama potiskivane istine o jednoj porodičnoj istoriji, o Španskom građanskom ratu i o modernom španskog društvu. U toku te potrage ukazuju im se nepoznati dokumenti, tragične epizode građanskog rata i živi svedoci koji su razapeti između višedecenijskog ćutanja i potrebe za prevođenjem. A ključ ove potrage i razrešenje romana jeste čuvena priča Danila Kiša "Slavno je za otadžbinu mreti" iz knjige "Enciklopedija mrtvih", navodi izdavač u najavi srpskog prevoda.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)