BREHT ZA POČETAK: Najavljeno deset premijera Beogradskog dramskog pozorišta

M. Mirković

28. 12. 2020. u 19:06

IZVOĐENjE predstave "Baal" po tekstu Bertolda Brehta, koju na scenu Beogradskog dramskog pozorišta postavlja nagrađivani slovenački reditelj Diego De Brea, biće prva u nizu od čak deset premijera, koje su za ostatak aktuelne i početak predstojeće sezone najavili upravnik BDP Jug Radivojević i ekipa probranih glumaca.

БРЕХТ ЗА ПОЧЕТАК: Најављено десет премијера Београдског драмског позоришта

Foto M. Anđela

Miloš Biković, koji predvodi glumačku podelu, najavio je premijeru za 12. februar, izražavajući nadu da neće biti daljih odlaganja.

- Dramu koju je Breht napisao kao mladić, u predvečerje Velikog rata i to u pet verzija, mi postavljamo po tekstu koji je kombinacija svih tih pet varijanti i radimo je po frangmentima - otkrio je Biković o novoj postavci dela, čije izvođenje u kultnoj predstavi Eduarda Milera Beograd pamti duže od tri decenije.

Premijerno 20. februara, na scenu teatra na Krstu stiže i Fasbinderova drama "Kišne kapi na vrelom kamenju", u režiji Juga Đorđevića - za koga glumac Pavle Pekić kaže da uspeva da komad o ljubavi i manipulaciji učini aktuelnijim no ikad.

Miloš Biković / Foto M. Anđela

Glumica Nataša Marković je, najavljujući za 6. mart premijeru predstave "Dan kada ja nije više bilo ja" Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, komad opisala kao nadrealnu, uzbudljivu bajku o porodici.

Roman "Tiho teče Misisipi" nagrađivanog pisca Vladimira Tabaševića doživeće prvo izvođenje na daskama 20. marta, o čemu je glumica Vesna Čipčić rekla da je vest po sebi, a da je posebno raduje što ga na scenu postavlja gost iz Hrvatske Ivica Buljan.

- Kada god sam u Zagrebu ili Ljubljani gledala njegove predstave, dolazilo bi mi da poobaram sve i skočim na scenu - otkrila je Čipčićeva koja ovde scenu deli sa ćerkom Anjom Alač, kao i u predstavi Living Room.

"Cement Beograd" Milana Ramšaka Markovića po motivima drame "Cement" Hajnera Milera (10. april) režira Sebastijan Horvat, a 24. aprila na scenu BDP vraća se Jagoš Marković - sa predstavom "Divlje meso" Gorana Stefanovskog, koja će u teatar dovesti i omiljenu Branku Katić, uz Milana Laneta Gutovića i druge.

- Pretpostavljam da su me u ekipu pozvali da bih bio deo rešenja, a ne deo problema - rekao je o svom učešću u produkciji popularni Lane, koji je deo podele i u "Zelenoj čoji Montenegra" u režiji Nikite Milivojevića, u koprodukciji sa Budva grad teatrom i Gradskim pozorištem iz Podgorice, koja će se igrati u avgustu u Budvi i Beogradu.

Lane Gutović i Vesna Čipčić / Foto M. Anđela

KOPRODUKCIJE

SA novosadskim Ujvideki sinhazom, Veljko Mićunović režira "Demokratiju" Slobodana Obradovića po motivima drame Brodskog (8. maj), Living Room Ersana Mondtaga autor postavlja za 18. septembar u koprodukciji sa Bitefom, a u oktobru se očekuje i koprodukcija sa Beo Art Beograd - "U raljama života" po slavnom delu Ugrešićeve, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)