SERIJE POBEDILE FILMOVE: Srđan Timarov, dobitnik "Promenade", o pozorištu, velikom i malom ekranu

V. STRUGAR

19. 12. 2020. u 14:11

NAGRADA "Promenada" Internacionalnog festivala pozorišta (IFP) u Vrnjačkoj Banji pripala je ovih dana glumcu Srđanu Timarovu, za laskavim obrazloženjem - za poseban doprinos razvoju pozorišne umetnosti.

СЕРИЈЕ ПОБЕДИЛЕ ФИЛМОВЕ: Срђан Тимаров, добитник Променаде, о позоришту, великом и малом екрану

Foto P. Mitić

Stalni član Jugoslovenskog dramskog, sa profesionalnim stažom u SNP (1996 - 2001) i velikim brojem naslova u Ateljeu 212, ne zapostavlja ni druge medije: gledamo ga u "prvom ešalonu" filmskih i televizijskih ostvarenja.

- Ne razmišljam o nagradama i postignućima, samo živim svoju ljubav i pasiju prema glumi, koju sam izabrao. I na sreću, ta pasija me i dalje ne napušta, ni posle 35 godina na sceni - kaže poznati glumac, koji je prvu ulogu dobio već sa deset godina kao Vane Siroče u predstavi "Sveti Georgije ubiva aždahu" (režija Egon Savin) u SNP.

- Veoma me obradovalo ovo priznanje, jer su mi ga dodelili neki novi, mladi ljudi, a ja uvek verujem da su pametniji i imaju više hrabrosti od nas starijih. Eto, moja generacija stvorila je EXIT festival, a da smo se plašili i gledali kako to drugi rade, nikada ne bi nastao...

"Montevideo, Bog te video", Foto Promo

Timarov je nagradu za doprinos pozorišnoj umetnosti zaslužio i svojim profesionalnim stavom: od onih je glumaca koji biraju uloge i sve što radi, kako kaže, radi do kraja, iz uverenja i bez kalkulacija. Gledali smo ga u najboljim filmskim i TV ostvarenjima: "Montevideo", "Senke nad Balkanom", "Slepi putnik na brodu ludaka", "Mama i tata se igraju rata", a uskoro ćemo i kao Kneza Pavla u seriji "Kralj". Koliko se glumac može sačuvati sam - od loših umetničkih izbora, do virusa?

- Nema opšte vage za merenje, samo je stvar lične odluke. Jer, ovo je vreme improvizacija. Sva pravila su, uglavnom, srušena, živi se od dana do dana. Ono što važi danas, već sutra ne važi. Svako meri svoj angažman i življenje prema sopstvenom nahođenju i savesti. Sve je, kako se ko snađe. Danas imaš posao, sutra nemaš...

Kao u vreme bombardovanja, gde će i koga pogoditi - ne znamo. Ali, pobediće život. Sada je period čišćenja, ljudi će morati da se preispitaju i možda bolje postave prioritete.

U pozorištu je, kaže poznati glumac, došlo do potpunog zastoja zbog trenutne situacije.

Dramski umetnici čekaju proleće, kada veruju da će se vratiti na scenu.

- Nema me u novim podelama, igraću predstave koje su već na repertoaru. Što se tiče snimanja, naše vreme me podseća na period SFRJ. Svi pamtimo neka kapitalna ostvarenja iz tog doba, a u stvari, radilo se mnogo više. Bilo je i kojekakvih gluposti, loših ostvarenja, ipak, sećamo se samo najboljih. Tako će i sada biti. Trenutno ima lošeg, i "onakvog", i veoma dobrog, a ima i fenomenalnog! Glumci su u treningu, provode mnogo vremena pred kamerama i iz toga će se izroditi neke izuzetne stvari.

Omiljeni gost

MOJA najveća ljubav je "Državni posao". Igram tamo već godinama i najomiljeniji sam gost. Mislim da je nešto najbolje što se desilo na televiziji u poslednjih ne znam koliko godina. Obožavam ih bez ikakvog kriterijuma! Našli smo se. Radost je moja ogromna - ističe Timarov.

Naš sagovornik veruje da će se, svakako, i posle dve-tri decenije pamtiti serije:

"Bese", "Senke nad Balkanom", "Jutro će promeniti sve", "Slatke muke", "Žmurke", "Mama i tata se igraju rata" i jedna, za njega izuzetna, "Kosti":

- Kapa dole za celu ekipu! Takva pismenost, znanje, glumačka igra, osećaj za dobro skrojenu priču. I u svetu i kod nas, čini se da se sav potencijal "preselio" na televiziju. Filmovi su kao igračke za decu, blokbasteri, a kreativno izražavanje se usmerilo na TV. Serije su neverovatne, više mnogo i ne govorimo o filmskim naslovima...

Inače, trenutno učestvujem u jednoj američkoj produkciji Out post , izaći će serija "Klan", a završilo se i snimanje "Kralja" u kojoj igram kneza Pavla. Bilo mi je veoma zanimljivo da se bavim tim periodom, a i izuzetna čast da tumačim baš ovaj lik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu