U BIOSKOP JEDNOM GODIŠNJE: Igor Stanković o izazovima pandemije i budućnosti filmskih sala

A. P.

11. 12. 2020. u 12:54

NIŠTA više neće biti isto, ali će bioskopi opstati, posebno ovi u Srbiji - kazao je Igor Stanković, direktor "Megakom filma" i "Kombank dvorane", na jučerašnjoj, završnoj konferenciji Festivala autorskog filma, čiji je producent.

У БИОСКОП ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ: Игор Станковић о изазовима пандемије и будућности филмских сала

Foto N. Skenderija

On tvrdi da je dobra vest za Srbiju što mi nismo dostigli maksimalne brojke posećenosti, poput nekih zemalja u svetu, pa tako kod nas ima mnogo mesta za napredak.

- Srbija i Crna Gora imaju malo manje od osam miliona stanovnika, a bioskope godišnje poseti jedva četiri miliona. To je nekih 0,5 odlazaka u bioskop po osobi, odnosno, svaki drugi stanovnik Srbije i Crne Gore ode jednom godišnje u bioskop. To je katastrofalna, poražavajuća brojka. Gore od toga ne može da bude, naprotiv, siguran sam da će u budućnosti biti mnogo bolje.

EGOJAN ZA KRAJ

PRED beogradskom publikom, danas će se, posle proglašenja dobitnika nagrada festivala, naći restaurirana verzija filma "Egzotika" Atoma Egojana.

- Za stvaranje prvog FAF-a 1994, u tim okolnostima, bila su potrebna remek-dela, a jedno od njih je Egojanova "Egzotika". U čast vremena i dramatičnih okolnosti koje su se sada ponovile, reprizom "Egzotike" zatvorićemo takmičarski deo programa - kaže Stanković.

Stanković je podsetio da je ovako loš rezultat posledica višedecenijskog uništavanja naše bioskopske infrastrukture, a potom izgradnja potpuno nove.

- Prvi multipleks u Srbiji otvoren je pre malo više od deset godina. Otvaranjem novih bioskopa i generacijskom smenom publike, poseta salama je bila u stalnom rastu, a i dalje nije dostigla nivo pune iskorišćenosti. Do danas smo uspeli da podignemo gledanost na tih četiri miliona, što je daleko od brojki u drugim, naprednijim zemljama, u kojima će sa pojavom platformi poseta bioskopima znatno opasti.

Igor Stanković, Foto Tanjug

 

Stanković očekuje pojavu novih platformi i kod nas, za koje će, kako kaže, sigurno biti zainteresovanih, ali...

- Malo je verovatno, gotovo nemoguće, da će publika dolaziti u bioskop ređe nego do sada.Globalno, opstanak bioskopa je veliko pitanje, ali u našim lokalnim okvirima, uveren sam, ne toliko.

Za razliku od Srbije, u svetu postoji veliki broj uticajnih platformi i striming servisa koji svojim ambicioznim planovima zabrinjavaju svetske bioskopske distributere. Veliko negodovanje izazvala je najava najvećeg studija "Vorner bros" da će svoju kompletnu produkciju u 2021. predstaviti istovremeno u bioskopima i na platformi HBO MAX.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!