APLAUZ ZA ŽIKINE BRAVURE: Srpski nemi film "Grešnici bez greha" večeras premijerno u Kinoteci

A. P.

04. 12. 2020. u 11:50

JUGOSLOVENSKA kinoteka prikazaće premijerno večeras (u 19.00), na svom "Jutjub" kanalu, jedan od prvih sačuvanih dugometražnih nemih filmova u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, "Grešnicu bez greha" (1930), reditelja Koste Novakovića.

АПЛАУЗ ЗА ЖИКИНЕ БРАВУРЕ: Српски неми филм Грешници без греха вечерас премијерно у Кинотеци

Foto Kinoteka

 U "Grešnici", koja će otvoriti sezonu evropskih filmskih klasika, prvi i jedini put na filmu pojavljuje se velika diva srpskog teatra Žanka Stokić.

- Melodramatična priča o "Grešnici bez greha" prikazuje Ljubičine avanture kada, poput svog verenika, odluči da napusti svoje selo da bi studirala u velikom gradu, dočaravši kontrast između još uvek neokrnjenog i arhaičnog srpskog sela i metropole poput Beograda, gde opasnost i zločin vrebaju na svakom koraku - objašnjava Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke.

EVROPSKA KULTURNA BAŠTINA

OSIM Jugoslovenske kinoteke, koja ove godine ima čast da svojom projekcijom otvori drugu Sezonu evropskih filmskih klasika, digitalno restaurisane filmove iz svoje kulturne baštine prikazaće još 21 evropska kinoteka, odnosno arhiva. Iz bogatih trezora ustanove su odabrale po jedan film ili kompilacijski program koji se može povezati u celinu.

Do jula 2021. godine, u okviru ovog projekta, biće prikazano više od 50 kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, uključujući istaknute naslove, ali i do sada manje poznato filmsko blago.

Glavne uloge u filmu ostvarili su naturščici Sonja Stanisavljević i Ilija Dragićević (Ljubičin verenik Nikola), a pojavljuju se i glumci Persa Pavlović, Nikola Gošić i Viktor Starčić. Žanka Stokić igrala je u filmu epizodnu ulogu, Nikoline stanodavke, a po svedočenju u jednom davnom intervjuu profesora i filmologa Dejana Kosanovića i to je bilo dovoljno da publika prepozna raskošnost njenog talenta.

"Grešnica bez greha", Foto Kinoteka

- Ona je zaista bravurozno ostvarila lik zrele žene koja diskretno pokušava da zavede studenta, tako da je prilikom prikazivanja "Grešnice bez greha" na "Danima nemog filma" u italijanskom gradu Pordenoneu 2003. godine dobila aplauz na otvorenoj sceni, što je zaista retkost na festivalima starih nemih filmova - kazao je tada Kosanović.

Po rečima Pantelića, gledaoci će biti u prilici da prvi put pogledaju digitalno restaurisanu kopiju filma, proširenu naknadno pronađenim nitratnim viražiranim materijalom:

- Za potrebe nove kopije "Grešnice", kompozitor Miroslav Krstić komponovao je muziku koja će gledaocima dodatno dočarati prvu srpsku socijalnu melodramu i atmosferu Beograda tridesetih godina prošlog veka.

Autor "Grešnice" Kosta Novaković (1895-1953) bio je jedan od pionira filma u Srbiji između dva rata. Bio je apotekar, ali se od mladosti amaterski bavio fotografijom. Kada je 1925. nabavio filmsku kameru, posvetio se snimanju. Istovremeno, zakupio je stari beogradski bioskop "Pariz" na Terazijama, da bi kasnije postao vlasnik još dva bioskopa, "Korzo" i "Odeon". Snimio je veliki broj dokumentarnih filmova, a prvi igrani pokušaj bila mu je burleska "Kralj čarlstona". Ovaj film nažalost nije sačuvan, ali se zna da se publici nije dopao. To nije pokolebalo Novakovića, pa je, da bi obezbedio sredstva za "Grešnicu", prodao svoju apoteku. Autorov drugi pokušaj bio je mnogo uspešniji, i kod publike i kod kritike, urpkos, za to vreme, malo "slobodnijim scenama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere