PISCI KAO JUNACI PRIČA: Aleksandar Đukanović o zbirci "Hladna površina"

M. MIRKOVIĆ

16. 11. 2020. u 07:20

NOVA zbirka od sedam priča beogradskog pisca i istoričara Aleksandra Đukanovića "Zemlja" (Liberland Books) stiže u knjižare do kraja ovog meseca i, po mišljenju više književnih kritičara i teoretičara, predstavlja korak naviše u odnosu na njegovu prethodnu, od kritike hvaljenu a od publike voljenu zbirku "Hladna površina".

ПИСЦИ КАО ЈУНАЦИ ПРИЧА: Александар Ђукановић о збирци Хладна површина

Foto Jovo Marjanović

Autor knjiga "Kelti" i "Mamonov ključ", "Hladnu površinu" ispisao je posle romana "Ostrvo mrtvih" koji je takođe odmah privukao pažnju čitalaca i kritike, ali je objavljena pre njega - da bi prošle godine doživela i novo izdanje.

Junaci Đukanovićevih priča su odreda pisci svetskog glasa, velikani koji su svojim delima ispisali istoriju svetske književnosti, a kojima autor "Hladne površine" ispisuje zasluženi omaž. I svaki od njih (p)o sebi ima po jednu, manje-više košmarnu i fantastičnu pripovest, koju je zabeležio, i istakao, na istorijskim podacima ili mitovima izgradio i domaštao, ovaj beogradski pisac. Secikesa i bandit Vijon, poklonik nacista Hamsun, razuzdani pijanac E.T.A. Hofman, "Onaj koji priča priče" na samotnom samoanskom ostrvu - Stivenson, Gogolj pri kraju svog nesrećnog života, zatočenik svojih fantazija Kerol ili Bokačo, Kestner ili Birs (ranije junak i Đukanovićevog romana) i jesu već priča za sebe, po sebi, "sami sobom".

Misterija odlaska Birsa

EMBROUZ Birs i u priči "Gringo" nestaje u svetu iza vrata koja vode u drugu dimenziju, baš kao i u romanu "Ostrvo mrtvih", o čemu pisac kaže:

- "Gringo" jeste svojevrsni omaž mom romanu "Ostrvo mrtvih", a Birsa sam ubacio u roman upravo zbog misterije koja prati njegovu smrt. Nameravam da se još bavim Ostrvom mrtvih, i roman koji sam nedavno završio je u vezi sa Ostrvom.

Đukanović veli da je ključ čitave zbirke prva priča, "Beli kit", storija o Hermanu Melvilu, autoru kultnog "Mobija Dika", tačnije o tome kako je ovog pisca, sebi i svetu, 1909. otkrio Rejmon Viver.

- Kada sam, pre sedam godina, saznao za tu pripovest i pretočio je u fantazmagoričnu priču, rodio se koncept za celu zbirku - kaže autor, i otkriva da je pri izboru junaka ključna bila zanimljivost životnih storija pisaca, da ga nisu opredeljivale ni lične simpatije i čitalački afiniteti, niti "veličina" i značaj nečijeg dela.

Foto Jovo Marjanović

- Razlikujem pseudoistoriju od kvaziistorije - ističe Đukanović, govoreći o tome kako se određuje prema faktima, korišćenju (pseudo)istorijskih dokumenata i podataka i njihovom preplitanju sa izmaštanim svetovima i junacima, te objašnjava: - Gajim intelektualno i sociološko gađenje prema kvaziistoriji kojom smo preplavljeni i smatram je pogubnom po mentalni sklop svakog pripadnika ljudske vrste sklonog da takve tvrdnje prihvati kao istinite, iz prostog neznanja, nemoći ili nezadovoljstva.

Iskorak sa "Zemljom"

ZBIRKA "Zemlja" jeste knjiga kojom je autor nadmašio samoga sebe, navodi Svetlana Fucić o novoj knjizi Đukanovića, i dodaje:

- Za razliku od "Hladne površine", koja je tematski učaurena zbog umetnika kojima su priče iz nje čist omaž i gde smo mogli da sagledamo koliko umetnikov karakter toliko i geografsku razuđenost zemalja u kojima se priče odvijaju, knjigom "Zemlja" Đukanović je postigao, na izvestan način, mešavinu lirike, epike i drame, kao i mešavinu prošlosti i sadašnjosti.

Foto Jovo Marjanović

Čitaocu ostaje da sam proceni ili pokuša da sazna da li je doista, kao u priči "Lomača" (u kojoj se susreću junaci velikih dela "nedovoljno nemačkih" pisaca), jedina Kestnerova knjiga koja je "preživela" Gebelsov libricid bila "Emil i detektivi", da li je Gogolj zaista skončao pod paskom neumoljivog sveštenog lica, baš kao u priči "Glad"...

- Koliko sam uspeo da saznam, jedino se "Emil" spasao lomače, dok je recimo sasvim izvesno da je protojerej rževski, otac Matvej Konstantinovski pročitao drugi deo "Mrtvih duša" i najverovatnije bio jedini - otkriva Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)