PEDESET GODINA SLIKA PROGONJENI NAROD: Izložba Miloša Šobajića u somborskom KC "Laza Kostić"

J. BEKIĆ

13. 11. 2020. u 10:38

U GALERIJI Kulturnog centra "Laza Kostić" u Somboru otvorena je izložba 15 velikih slika, rađenih tehnikom ulja na platnu, poznatog slikara Miloša Šobajića iz Beograda.

ПЕДЕСЕТ ГОДИНА СЛИКА ПРОГОЊЕНИ НАРОД: Изложба Милоша Шобајића у сомборском КЦ Лаза Костић

Foto J. Bekić

Radove umetnika, kome su samostalne izložbe organizovali prestižni muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije, posetioci će moći da je pogledaju do 28. novembra.

- Izložba spada u red onih koje predstavljaju stanje u Srbiji poslednjih godina. To su, u stvari, naši progoni, od prvog, kada smo izbačeni iz raja ognjenim mačem arhanđela Mihaila, pa do ovih poslednjih - srpskih, arapskih progona sa svojih teritorija, gde se beži pod bombama - kaže Šobajić.

Na njegovim slikama je, nastavlja, predstavljen nevin narod kako beži i spasava se:

Miloš Šobajić

- Nesvesno, ta tema je već pedeset godina očigledno prisutna na mojim delima. Nažalost, pre nekoliko godina sve se to obistinilo: prognani smo sa svojih zemalja.

Čovek na njegovim slikama, objašnjava umetnik, je onaj koji se spasava od skrivenih zamki na putu, pokušavajući da pobegne ka nekoj slobodi, za koju ni sam ne zna šta je, ni gde je:

- U stvari ne znamo ni gde je rat, jer se vodi jedan sasvim novi rat, protiv čoveka, bez oružja, bez aviona, bez tenkova. Živimo u apsolutnom ratnom stanju, u stalnom strahu, a svetske vlade to podržavaju iz sve snage, kako bi se čovek osetio još bespomoćnijim, da bi se lakše s njim vladalo.

Šobajić je sebi upravo postavio zadatak da četkom, bojama, materijalima, velikim skulpturama, instalacijama, stane u odbranu obespravljenih, napaćenih i ugroženih, a protiv diktatora iz centara moći, koji upravljaju savremenim svetom.

BORBA

- Živimo u izuzetno teškom vremenu, koje iziskuje borbu. Volim da se borim, slikajući takva stanja. Ubeđen sam da će ovaj moj čovek pobediti i da ćemo svi najzad krenuti prema slobodi koja se nalazi na horizontu slike - zaključuje Šobajić, o čijem delu je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)