SLEPI GUSLAR NA KALEMEGDANU: Otvaranje jedinog sačuvanog dela spomenika Karađorđu, koji su srušili Austrougari

V.C.S.

09. 11. 2020. u 18:27

SKULPTURA "Slepi guslar" Paskija Paška Vučetića biće otkrivena u devet časova, u sredu, na Kalemegdanu, na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, a po odluci Skupštine grada i Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

СЛЕПИ ГУСЛАР НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отварање јединог сачуваног дела споменика Карађорђу, који су срушили Аустроугари

Foto: Predrag Mitić

Kako kažu u Zavodu, u pitanju je jedini sačuvani deo spomeničke kompozicije Spomenika Karađorđu, koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916.

- Postavljanje skulpture je deo aktivnosti na završnom uređenju prostora u okolini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, u zelenoj površini sa jugozapadne strane. Ideja o vraćanju ove skulpture, pre više od dvadeset godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa dr Marka Popovića, koji je zajedno sa JP "Beogradska tvrđava" i Muzejem grada skulpturu pronašao. U originalno stanje vratio ju je vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su delovi koji su nedostajali - deo malog prsta, deo gusala i štap. Bronzana skulptura visoka je 200 cm i nalazi se na postamentu od kamena visine 40 cm - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Foto: Predrag Mitić

Spomenička kompozicija Karađorđu podignuta je 13. avgusta 1913. godine, a srušile su je 1916. austrougarske okupacione snage, koje su na tom mestu nameravale da podignu spomenik svom caru Franji Josifu. Do toga, međutim, nije došlo. Posle završetka Prvog svetskog rata, na mestu demontiranog Spomenika Karađorđu, 1930. godine podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji je 2018. godine sredstvima vlada Srbije i Francuske u celini obnovljen.

- Iste godine, u sklopu radova na sanaciji i restauraciji, izvedeni su i opsežni radovi na uređenju parkovskih površina parka Veliki Kalemegdan u prilaznim zonama i neposrednoj blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koje su otvorile mogućnost da se ovaj prostor u svojoj istorijskoj slojevitost adekvatno obeleži - kažu u Zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega