136 MURALA KRASI GLAVNI GRAD: Beograd se našao na aplikaciji najveće svetske zajednice ulične umetnosti (FOTO)

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

02. 11. 2020. u 16:11

BEOGRAD se nedavno našao na besplatnoj aplikaciji "Strit art gradovi" (Street Art Cities), najvećoj zajednici ulične umetnosti na svetu, sa obeleženih 136 murala.

136 МУРАЛА КРАСИ ГЛАВНИ ГРАД: Београд се нашао на апликацији највеће светске заједнице уличне уметности (ФОТО)

Foto: V. Crnjanski Spasojević

U pitanju je platforma na kojoj je moguće naći obeležene murale i grafite širom sveta. Njome je obuhvaćeno 90 država, 716 gradova i oko 30.000 primera uličnog slikarstva.

Samo u regionu, odnosno zemljama bivše Jugoslavije, pobrojano je 459 radova, od čega najviše u Sloveniji - 218. U Srbiji ih zvanično ima 166.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Weedzor

Platforma je startovala 2016. godine, kao hobi projekat dva "stri art lovca" - jednog iz Herlena, u Holandiji, i drugog iz Antverpa, u Belgiji.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

TKV

- Izrasli smo u međuvremenu u globalnu zajednicu zaljubljenika u zidno slikarstvo, fotografa, organizatora festivala i umetnika - objašnjava Tim Maršang, menadžer društvenih mreža u "Strit art gradovima". - Razvili smo platformu na koju naši "lovci" na murale i umetnici mogu da dodaju radove i zgrade u veliku umetničku bazu, koja se redovno ažurira.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Nera i Tijantri

Maršang objašnjava da su se odlučili da u bazu "ubace" i Beograd jer upravo insistiraju na gradovima koji do sada nisu bili opštepoznati po uličnoj sceni.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Artez i Wuper

- Tako impozantni ulični umetnici kao što su Artez, Pijanista, Vuper i mnogi drugi talentovani muralisti, zaslužuju da svet zna za njihove radove. Na beogradskim zidovima svoj pečat su ostavili i poznati međunarodni umetnici, kao što su Bosoleti, Blu, Neverkru. Zbog toga verujemo da je Beograd mesto u kom vredi "loviti" uličnu umetnost - kaže Maršang.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Artez

Posao jurenja murala i grafita po ovdašnjim zgradama obavili su domaći "lovci", koji imaju svoje portale na "Instagramu": Vatovec, Sanjevicka, Vols of Belgrejd (Walls of Belgrade). Ekipa "Strit art gradova" ih je pronašla i zamolila da im pomognu i promovišu na ovaj način svoj grad i talentovane ljude.

APLIKACIJA VODI DO SLIKA

SVAKO umetničko delo na mapi je fotografisano, označena je njegova lokacija i obezbeđeni su podaci u autoru. Na aplikaciji "Strit art gradovi" možete pratiti rute kojima dolazite do pojedinog murala, možete videti kalendar događaja, pa čak i sami označiti zidne slike koje ste negde zapazili.

- Za mene lično, Beograd je visoko na lestvici mesta koje treba posetiti. Naročito mi se dopadaju radovi Arteza i Vuperkeca i voleo bih i lično da ih upoznam - kaže Maršang.

On objašnjava da mape nisu namenjene samo turistima, već i ljudima iz određene zemlje koji ne znaju za "strit art" lokacije na domaćem terenu. I sami turisti, kaže, žele "autentičnije" načine putovanja i da nauče o gradovima u koje idu mnogo više od onoga što mogu da vide u vodičima "Lonli pleneta". A murali su nešto što im turistički vodiči obično neće pokazati u standardnom obilasku.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Pijanista

Iako je u početku aplikacija dizajnirana za ulične istraživače i zaljubljenike u zidne slike, ekipa "Strit art gradova" shvatila je ubrzo da i gradovi traže tehnička rešenja da bi mogli da dokumentuju, promovišu i prave galerije na otvorenom.

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Frida Rueda, Meksikanac

Zato, da bi podržali ovu vrstu savremene umetnosti, ljudi iz "Strit art gradova" su počeli su na aplikaciju da dodaju galerije, muzeje, festivale, strit art ture, kao i da prave liste događaja. Sledeći korak je razvijanje pojedinačnih stranica umetnika na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)