OTKAZANO ZBOG KORONE: Svečano otvaranje 52. BEMUS-a neće biti održano

M. MIRKOVIĆ

30. 10. 2020. u 21:17

ОТКАЗАНО ЗБОГ КОРОНЕ: Свечано отварање 52. БЕМУС-а неће бити одржано

Foto EPA

OTVARANJE 52. Bemusa, zakazano za 1. novembar, otkazano je, nakon što je umetnica Marta Argerič otkazala dolazak u Beograd, na preporuku ličnog lekara da ne putuje u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Čuvena pijanistkinja trebalo je da nastupi u Kolarčevoj zadužbini uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Luisom Gorelikom na svečanom otvaranju 52. Beogradskih muzičkih svečanosti u organiziciji Cebefa.

Organizator je saopštio da je posetiocima koji su kupili ulaznice za koncert novac biti vraćen od utorka 3. novembra na blagajni Kolarčeve zadužbine.

 

Koncert gitarskog kvarteta "40 Fingers", koji je trebalo da se održi u Kombank dvorani 4. novembra, otkazan je se zbog nemogućnosti umetnika da doputuju iz Italije iz epidemioloških razloga.  Za sve informacije o novom datumu koncerta ovog sastava i zameni ulaznica možete se obratiti isključivo kancelariji Gitar Art festivala putem mejl adrese: office@gaf.rs

Maestro Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa, ne bez žaljenja, potvrdio nam je da je Martin dolazak otkazan u poslednji čas, u petak popodne, nakon što je pijanistkinja već spakovala kofere za put u Beograd.

- Pokušali smo čak preko agencije da nađemo adekvatnu zamenu, da bismo uvideli da za jednu Martu Argerič takva zamena ne postoji, a da se publika ne oseti prevarenom - navodi Suđić, i odgovara na izvesne zlonamerne glasine o njenom nastupu u Zagrebu - Trebalo je da posle Beograda Marta nastupi i u Zagrebu, no njen menadžment potvrdio je da ni u kom slučaju neće gostovati ni tamo, već Zagrebčani naprosto nisu na vreme skinuli najavu za tamošnji koncert.

Suđić kaže da je vrlo teško sa izvesnošću reći bilo šta o ostalim najavljenim programima u sklopu Bemusa, jer je u nametnutoj nam situaciji neophodno planirati dan po dan i pratiti preporuke epidemiologa, te odluke i mere pojedinih država iz kojih dolaze najavljeni umetnici.

 

Koncert Big benda RTS-a sa solistima, koji je trebalo da se održi 6. novembra u Kolarčevoj zadužbini, otkazan je usled bolestiizvođača. Bilo je planirano da pred beogradsku publiku, osim Big benda RTS-a, izađu i pijanista Peter Rajter, saksofonista Frančesko Sančuti, trombonista Samuel Blaser i trubač Martin Auer.. Već kupljene ulaznice za koncert se mogu zameniti za bilo koji program na ovogodišnjem festivalu, u istoj kategoriji cene, ili se novac može povratiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

- Moramo biti odgovorni prema svima u situaciji u kojoj je naprosto suviše nepoznanica - kaže naš dirigent. - Kovid je ušao u Narodno pozorište, te bi praktično nemoguće bilo održati probe i sa orkestrom "Madlenijanuma" u kome su mnogi muzičari iz Narodnog, i koji je trebalo da prati gošću iz Rusije, Mariju Guljeginu, na koncertu najavljenom za 3. novembar. Hrvatska nam zatvara granice, te skoro sigurno neće biti moguć ni dolazak Zagrebačkih solista i Sretena Krstića, neizvestan je i dolazak pijanistkinje iz Mađarske, pomenute gošće iz Rusije... Situacija se usložnjava od dana do dana, mi ostajemo u nadi da se ipak makar nešto može održati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)