"ČISTAČ" NA KRSTU: Na sceni Beogradskog dramskog Šlinkov roman u režiji Borisa Liješevića

M. KRALj

21. 10. 2020. u 05:00

ROMAN nemačkog književnika Bernarda Šlinka "Čitač", preveden na 39 jezika, koji je iako napisan pre 25 godina, već stekao status remek-dela, na scenu Beogradskog dramskog pozorišta postavio je reditelj Boris Liješević.

ЧИСТАЧ НА КРСТУ: На сцени Београдског драмског Шлинков роман у режији Бориса Лијешевића

Foto Tanjug

A ova priča smeštena u Nemačku posle Drugog svetskog rata, o strastvenoj ljubavi maloletnika i dve decenije starije, nepismene žene, čiji će pravi identitet saznati tek godinama kasnije, kada joj se bude sudilo kao nastojnici u Aušvicu, premijeru će imati u subotu, 24. oktobra, na sceni "Olivera i Rade Marković".

- Sve češće mi se dešava da igram likove koji sa mnom imaju veoma malo dodirnih tačaka i koji su čak suprotni od onog što sam ja privatno - istakla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Mirjana Karanović, kojoj je pripala uloga Hane Šmit, osuđene za ratni zločin. - Ono što sam sigurna je da dosad, pred kamerom ili na sceni, nikada nisam bila ja, već uvek je to bio lik koji igram, koji sam izgradila i oblikovala. Materijal koji pri tome koristim jesu moje emocije, moja iskustva. Ali ne samo moja lična, već i iskustva onoga što sam čitala, razna istraživanja kojima se bavim dok pripremam ulogu.

EKIPA I PODELA

ŠLINKOV roman dramatizovao je Fedor Šili, a autorsku ekipu čine još scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, a kompozitor Stefan Ćirić. Partner Mirjane Karanović je mladi glumac Marko Grabež, a u predstavi igraju i Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Tako je i ovaj lik sastavljala od različitog materijala, - iznela je glumica, koja se na jučerašnjoj konferenciji pojavila fizički gotovo potpuno transformisana - sa kratkom, plavom kosom:

- Svi mi glumci mnogo smo radili sa rediteljem, čitali razne materijale - naglasila je Karanovićeva. - Kada je ovakav lik u pitanju, onda ja pronađem nekakve tačke, u kojima se sa njim poklapam. Te tačke su bili moji oslonci, ali u svemu ostalom to je lik koji sam izgradila u procesu proba.

Našoj publici ovaj lik poznat je i u tumačenju Kejt Vinslet (doneo joj je Oskar), iz filma koji je prema istom romanu, pre 13 godina režirao Stiven Dardli, a u kome je igrao i Rejf Fajns.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna