FESTIVAL "NOVOSTI": Rade Đergović je dobitnik nagrade "Jovan Hadži Kostić" (VIDEO)

V. N.

15. 10. 2020. u 19:00

U RUBRICI "Trn" ("Tako reći nezvanično"), koja u "Večernjim novostima" izlazi gotovo od samog početka, legendarni Jovan Hadži Kostić (1933-1995) je za tri decenije objavio više od 60.000 aforizama, a nagrada koju naš list dodeljuje za novinsku satiru, od 1997. godine, nosi upravo njegovo ime.

ФЕСТИВАЛ НОВОСТИ: Раде Ђерговић је добитник награде Јован Хаџи Костић (ВИДЕО)

Rade Đergović sa nagradom "Jovan Hadži Kostić" / Foto N. Skenderija

Na festivalu "Novosti", koji se odvija na www.novosti.rs, u našoj slavljeničkoj nedelji, priznanje za ovu godinu svečano je uručeno Radetu Đergoviću, satiričaru iz Šapca. Dodeljeno mu je u Galeriji kluba RTS, a u atmosferi koju je uveličala izložba karikatura sa konkursa "Pjer", i to za pedesetogodišnji posvećeni i dosledni satirični angažman.

Žiri na čijem čelu je bio Bojan Ljubenović (Hadži Kostićev naslednik u "Trnu"), a u čijem su radu učestvovali Dragan Uskoković, Dragutin Minić Karlo, Slobodan Simić i Aleksandar Čotrić, u obrazloženju je naveo da je Đergović, u više hiljada svojih novinskih i književnih priloga ispoljio "suptilnu misaonost, autentičan stil, kritički pristup, čivijaški duh, vedar humor, i istinsko majstorstvo u stvaranju kratkih umetničkih formi.

- Mi Srbi smo svetski prvaci u pisanju aforizama - izjavio je posle dodela priznanja Đergović. - To bi trebalo da bude naš brend, kao što su to, recimo rakija, ili Novak Đoković. Vremena su takva da za nas satiričare ima mnogo posla. Zahvaljujući svemu što se događa vrlo smo kreativni u pisanju aforizama i uopšte satire. Vreme je vrlo pogodno za posao kojim se bavimo.

 

Za ovog autora, kako tvrdi, svako priznanje mnogo znači, a ovo mu je došlo posle nagrada "Radoje Domanović" i "Dragiša Kašiković":

- Sada sam, zatvorio krug, kada su u pitanju velike nagrade koje se dodeljuju za humor i satiru - objašnjava laureat. - Volim što je priznanje stiglo od "Novosti", zato što sam jedan od najvernijih saradnika, još od osamdesetih kada je pokrenuta rubrika "Šalu na stranu". Tu su mi, iz nedelje u nedelju, objavljivali aforizme, pa i kasnije, na stranicama namenjenim humoru i satiri.

Rođen u Loznici 1948, Đergović je radni vek proveo kao učitelj i bibliotekar, a objavljuje satirične tekstove već 52 godine. Uz aforizme to su humoreske, satirične priče, basne, pesme, epigrami. Iza sebe ima više knjiga za decu i odrasle, a prevođen je na ruski, poljski, rumunski, makedonski i druge jezike.

Pored Đergovića, ove godine u najužem krugu za dobijanje nagrade "Jovan Hadži Kostić" bili su i Đorđe Otašević i Ninus Nestorović. Festival "Novosti" se na www.novosti.rs nastavlja u petak u 19 časova, emitovanjem filma o našem listu nekad i sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)