LEPOTA MALIH STVARI: Nagrada "Desanka Maksimović" svečano uručena Tomislavu Marinkoviću

D. Bt.

14. 10. 2020. u 21:57

U ATRIJUMU Narodne biblioteke Srbije u sredu je svečano dodeljena ugledna nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, čiji je ovogodišnji dobitnik Tomislav Marinković (1949), koji, inače, živi u Lipolistu kod Šapca.

ЛЕПОТА МАЛИХ СТВАРИ: Награда Десанка Максимовић свечано уручена Томиславу Маринковићу

Tomislav Marinković / Foto Ž. Knežević

Statuetu sa likom omiljene pesnikinje i Povelju uručila je Svetlana Šeatović, upravnik Desankine zadužbine i predsednik žirija u kome su bili i: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović i Sonja Veselinović.

- "Rečita tišina" Marinkovićeve poezije savremenog čitaoca dovodi do zaboravljenih vrednosti naše civilizacije u stalnom ubrzanju sveta. Sasvim tiha ličnost pesnika obeležava i njegovu poeziju, bez nametljivosti, suvišnih reči i pozerskog stava. Njegova poezija pomera granice srpske poezije filozofijom malih stvari, nostalgijom za svetom u kome nismo ostvarili snove, ali smo otkrili najdublji smisao našeg okruženja. U tom aspektu Marinković je veoma blizak pesničkom delu Desanke Maksimović, ostvarenom u vlatima trave, cvrkutu ptica i glasovima sasvim običnih ljudi njenog valjevskog kraja - rekla je Šeatovićeva.

Istakavši kako književna kritika još nije izrekla ono što je davno učinila čitalačka publika, videvši u Desanki klasika nacionalne književnosti i jednu od vodećih figura srpske kulture 20. veka, Marinković je ponudio odgovor na pitanje zašto je njeno stvaralaštvo postalo neodvojivo od naroda kome pripada:

- Njeno pesničko biće je sudbinu naroda i njegovu istoriju preuzelo na sebe, i tom zadatku služilo marljivo i sa neskrivenom ljubavi i ponosom. Ona je pesnikinja velike dobrote, one duševne lepote koju je isijavala i prema ljudima, i prema prirodi, i prema Bogu, pa je i njena poezija sa rasponom koji se proteže od lirskog do refleksivnog, univerzalna himna ljubavi.

Laureat je ukazao na dva toka u Desankinom pesništvu - na rodoljubivu liriku koja je najviše došla do izražaja u "Krvavoj bajci", koja je ostala visoki moralni i humanistički stub srpske poezije, i na motive prirode u kojoj se nalazi veza sa prošlošću i nepresušna radost življenja sadašnjeg trenutka.

Desankine i Marinkovićeve pesme čitala je glumica Rada Đuričin.

O ĆOPIĆU

ONO što je Desanka Maksimović napisala u predgovoru "Izabranim pričama" Branka Ćopića, dobrim delom se može uzeti i kao skica za njen lični pesnički i ljudski portret - rekao je Marinković. - Ona kaže da Ćopić "svoju slavu ne duguje samo lepoti stila, dobrom jeziku, već najviše što voli ljude i to voli najviše one kojima je ljubav najpotrebnija; decu, stare i napaćene, sudbinom ucveljene i sanjalice. Voli ljude svog zavičaja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)