"NOBEL" POSTAO NOĆNA MORA: Luiz Glik i dalje u neverici zbog odluke Švedske akademije

A. P.

10. 10. 2020. u 08:40

DODELA Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu američkoj pesnikinji Luiz Glik (77) iznenadila je mnoge u književnom svetu, ali, čini se, nikog kao samu dobitnicu.

НОБЕЛ ПОСТАО НОЋНА МОРА: Луиз Глик и даље у неверици због одлуке Шведске академије

Foto: AP

Telefon joj, kaže, nije prestao da zvoni od trenutka kada je Švedska akademija saopštila svoju odluku, svi traže njenu pažnju i društvo, a za jednog usamljenika to je, po njenim rečima, "prava noćna mora".

Glikova se s maskom na licu pojavila pred novinarima koji su je, po objavi o dodeli "Nobela", u velikom broju čekali ispred njenog doma u Kembridžu (državi Masačusets) i u kratkoj izjavi poručila da "oseća radost, zahvalnost, ali i uznemirenost".

Iako je reč o jednoj od najpriznatijih i najnagrađivanijih američkih pesnikinja, Glikova živi dosta povučeno, a o svojoj poeziji govori samo u društvu porodice, prijatelja i svojih studenata na Jejlu, dok novinare izbegava. Ipak, učinila je ustupak, pa je "Njujork tajmsu" dala prvi intervju kao nobelovka.

- Bila sam šokirana da su izabrali američku pesnikinju, belkinju. Ljudi kažu da sam skromna, ali nisam, samo razmišljam da dolazim iz zemlje o kojoj se danas ne govori najbolje, da sam belkinja, i da su Amerikanci već uzeli sve "Nobele" ove godine. Zato je izgledalo malo verovatno da ću morati da se nosim sa ovim - kazala je Luiz Glik.

Novinarki je otkrila da je nedavno završila zbirku pesama, a na pitanje o čemu govore novi stihovi, odgovorila je - "o slomljenoj duši".

- Mnogo je tuge u ovoj mojoj knjizi, ali ja pišem o smrti otkako sam naučila slova. Da, znam, baš sam bila zabavna devojčica - našalila se nobelovka. - Mislim da moja opsesija smrtnošću potiče od šoka kada sam u ranom detinjstvu otkrila da ovaj naš život nije zauvek!

STRAH OD UKOPA

U praznom polju, ujutro,

telo čeka da bude pokopano.

Duša sedi kraj njega, na maloj steni -

ništa ne dolazi da joj ponovo podari oblik.

 

Pomisli na usamljenost tela.

Mereći u noći koracima ostriženo polje,

njegova senka se uvija tu

uokolo njega.

Kako dug put.

I već ni udaljena treperava svetla sela

ne zastaju zbog njega dok proveravaju svoje redove.

 

Kako se daleka ona čine,

drvena vrata, hleb i mleko

leže kao tegovi na stolu.

(Preveo: V. Kopicl)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!