JEVREJSKI LEKARI OSNOVALI VMA: Više od 100 predratnih studenata ubijeno u Holokaustu

V.C.S.

06. 10. 2020. u 15:37

KNjIGA "Jevreji profesori Medicinskog fakulteta u Srbiji" Nenada Fogela, akademika Radoja Čolovića i Dragana Pantelića, biće predstavljena sutra, u 18 sati, u Gradskoj opštini Zemun.

ЈЕВРЕЈСКИ ЛЕКАРИ ОСНОВАЛИ ВМА: Више од 100 предратних студената убијено у Холокаусту

Foto: Privatna arhiva

Rad je, kako kaže Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, rezultat dvogodišnjeg istraživanja, koji su sproveli on i Dragan Pantelić, inspirisani radom akademika Čolovića o nastavnicima Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Akademik Čolović je u tim izdanjima, pored brojnih biografija profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, opisao životni i naučni put i pet profesora jevrejskog porekla. Nezaobilazna tema našeg istraživanja bilo je, naravno, osnivanje VMA, koje su inicirali Jevreji, lekari pripadnici vojske Jugoslavije. Od ukupno 30 profesora koji su predavali na medicinskim fakultetima u našoj zemlji, živi su profesori Teodor Kovač, Vera Lukić, Estera Mrčarica i Aleksandar Kerenji. Sa njima sam imao odličnu komunikaciju, koja je rezultirala objavljivanjem brojnih detalja iz njihovog akademskog i privatnog života - kaže Fogel.

Foto: Privatna arhiva

Potomci mnogih profesora ustupili su za potrebe knjige fotografije svojih najrođenijih, a sin dr Herberta Krausa, Aleksandar, i sam je učestvovao u pisanju, osvetlivši razvojni put VMA i ključnu ulogu njegovog oca u tome.

Zanimljivi su i detalji iz biografije dr Jovana Rajsa, koji je akademsku karijeru započeo kao asistent na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, ali je profesorsku ostvario u Švedskoj. Profesor Rajs je sa suprugom Dinom danas posvećen sećanju na Holokaust i širom Švedske postavlja svoju pozorišnu predstavu na tu temu i drži brojna predavanja.

Jevrejsko poreklo odredilo je sudbinu predratnih studenata medicine i profesora tokom Drugog svetskog rata. Trećina je internirana u logore, nekoliko je bilo upućeno na prinudni rad, neki su od studentskih dana bili ubeđeni komunisti, i vrlo brzo su se pridružili Narodnooslobodilačkoj borbi. Njihove porodice su u pogromu delimično ili potpuno uništene. Imena više od 100 predratnih studenata Jevreja nestala su u Holokaustu. Njihova sudbina je nepoznata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!