MUZIKA ZA SVA VREMENA: Održan festival DŽezibar u Kraljevu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

04. 10. 2020. u 10:45

U IZMENjNOM formatu i bez inostranih izvođača zbog pandemije korona virusom, u Kraljevu je minulog vikenda održan jubilarni, deseti po redu džez festival - "Džezibar".

МУЗИКА ЗА СВА ВРЕМЕНА: Одржан фестивал Џезибар у Краљеву (ФОТО)

Foto: KC Ribnica

Tokom dve festivalske večeri u dvorištu Francuske kuće u centru grada, ljubitelji džeza bili su u prilici da uživaju u više nego kvalitetnim nastupima renomiranih bendova i solista. Prve večeri najpre su nastupili su "Vonder strings kvartet" sa poznatim džez standardima prilagođenim gudačkom kvartetu sa perkusijama, kao i autorskim kompozicijama. Potom se publici predstavio Dragan Ćalina kvartet, autorski bend sastavljen od eminentnih džez muzičara.

- Naša muzika je mešavina strejt-ahed džeza, bi-bapa i svinga, sa primesama neparnih ritmova i fuzije. Pandemija ostavila posledice i na džez scenu, kao na sve ostale segmente u životu. Zato mi je veoma drago što su se stekli uslovi da se "Džezibar" ipak održi – rekao je Ćalina.

Foto: KC Ribnica

Drugo festivalsko veče otvorila je grupa vrsnih solista Big benda RTS okupljenih u novi bend - "La familija džez kvintet". A, zavesu na jubilarni "Džezibar" spustio je niški "Ejot" vešto kombinujući elektro zvuk roka, džeza i panka sa ambijentalnom, čak i tradicionalnom muzikom.

- Džez je muzika za sva vremena koja ne poznaje šablone. Zato je poseban doživaj slušati džez umetnike - bio je komentar jednog starijeg Kraljevčanina koji je obe večeri pomno pratio nastupe svih ovogodišnjih izvođača.

U organizaciji kraljevačkog Kulturnog centra "Ribnica", uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, i ove godine ulaz na sve koncerte bio je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024