IMALA JE ŽIVOT KAO ROMAN: Svi detalji o Isidori Bjelici koje niste znali

Dragana Matović

07. 08. 2020. u 09:13

POPULARNA spisateljica Isidora Bjelica (1967-2020), koja je pre dva dana izgubila borbu sa kancerom, ostaće upamćena kao tvorac mnogih bestselera i autor televizijskih emisija, pozorišnih predstava i kolumni. Uz njen lik pamtiće se i ekstravagantna i originalna pojava, koja se nije mogla zamisliti bez sigurno najbogatije kolekcije šešira u ovom delu sveta.

ИМАЛА ЈЕ ЖИВОТ КАО РОМАН: Сви детаљи о Исидори Бјелици које нисте знали

Instagram/isidorabjelicapajkic

Ćerka šahovskog velemajstora Dimitrija Bjelice, rođena Sarajka, još od mladosti je bila sklona ispitivanju svih mogućih granica, neki bi čak rekli i ekscentričnosti u ponašanju. I njeno ime se prvi put u javnosti čulo već povodom kontradiktorne proslave 19. rođendana, koju su osudili mediji širom ondašnje socijalističke Jugoslavije, nazivajući je "nacističkim žurom". Zbog "tematske zabave", koja se služila ikonografijom nacizma, na način sličan umetničkom pokretu "Nue sloveniše kunst", privedena je u policijsku stanicu na saslušanje, za koje je kasnije tvrdila da je trajalo 18 časova.

Isidora je objašnjavala da iza proslave ne stoji nikakva fašistička ideologija niti organizacija, ali i priznala svoju "sklonost ka egzibicionizmu". Korišćenjem i stilizacijom obeležja autoritarnih ideologija i režima, bavila se i mnogo godina kasnije, kada je sa svojim suprugom Nebojšom Pajkićem inicirala pokret koji su nazvali "polit-art".

Instagram/isidorabjelicapajkic


I ova rana epizoda iz njenog života postala je "siže za priču", pa su je u književnosti "obradili" Ivan Aralica u romanu "Fukara" (nastao u sklopu žestoke polemike s Miljenkom Jergovićem), Muharem Bazdulj u romanu "Sjetva soli" (koji je posvetio Jergoviću), pa i sama Isidora u autobiografskoj knjizi "Moj život moj skandal".
Tokom svog kratkog, ali kreativno intenzivnog života, objavila je pedeset knjiga pod svojim imenom i petnaestak pod pseudonimom. Dela su joj bila bestseleri ("Spas", "Spas 2", "Sama", "Ljubav u Tunisu", "Tajni život slavnih Srpkinja", "Princeze di Montenegro"...) Prvi srpski roman-kuvar "Kada kume kuvaju" objavila je u četiri ruke sa Vesnom Radusinović.
- Isidora je bila i biće deo mog bića - kaže, za "Novosti", Radusinovićeva. - Proživele smo ceo jedan život u vlastitom univerzumu u kojem su se spajale i preplitale ljubav, svađe, smeh, tajne i prepirke... dok smo zajedno kuvale, pričale o životu, deci, prolaznosti. I baš nikada o kraju, smrti, konačnosti naših postojanja... Nije Isi umrla, samo je otišla na jedno od svojih beskrajnih putovanja i verujem da će odatle uspeti da se javi. Naći će ona već neki način. Nadam se da je tamo neće više ništa boleti i da će opet biti ona nasmejana, luckasta, cinična, beskrajno šarmantna, ona baš posebna - moja kuma Isidora. A nas dve i naše turbulentne sudbine su stvarno bile priče za roman.
Pored romana Isidora Bjelica pisala je filmske i televizijske scenarije, pozorišne komade. Magistrirala je dramaturgiju na FDU, gde je jedno vreme radila kao asistent. Bila je i veliki putnik: dva puta je obišla zemaljsku kuglu. Bila je mama Vili i Lavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)