PREMINUO VAJAR MIODRAG ŽIVKOVIĆ: Odlazak autora spomenika u Šumaricama i na Kadinjači

V.N.

subota, 01. 08. 2020. u 23:30

ПРЕМИНУО ВАЈАР МИОДРАГ ЖИВКОВИЋ: Одлазак аутора споменика у Шумарицама и на Кадињачи

Foto Tanjug

VAJAR Miodrag Živković, autor mnogobrojnih poznatih spomenika koji je u kamenu ovekovečio stihove "Krvave bajke" Desanke Maksimović, preminuo je preksinoć u u 93. godini.

Među Živkovićevim najznačajnijim delima su Spomenik V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, Spomenik hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik Bici na Sutjesci na Tjentištu, Spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleks na Kadinjači.

Njegovi spomenici krase trgove i u gradovima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu i posvećeni su borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli u proteklom ratu.

Poslednji rad koji je realizovao, 2007. godine, bio je spomenik braći Nedić u Osečini, poginulim u bitki na Čokešini, na Lazarevu subotu 1804.

Foto N. Fifić

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom fejsbuk-profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i n ezaborav.

Miodrag Živković je rođen 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i u dva mandata dekan tog fakulteta (od 1974. do 1977. i od 1991. do 1996). Bio je i predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije u dva izborna mandata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miro Markovic

02.08.2020. 09:02

Почивај у миру, велики уметниче! Нисам упознат са Твојим другим радовима али сам одрастао поред споменика стрељаним ђацима из Прве крагујевачке гимназије, оделење V/3. Ти си отишао, али се позади себе оставио велике споменике који су итовремено и Твоји споменици. Вечнаја памјат!