MONOVO OTVOREN LUVR, JEDAN OD NAJPOZNATIJIG MUZEJA: S maskom pred Mona Lizu

G. Čvorović

07. 07. 2020. u 09:11

NAJPOSEĆENIJI muzej na svetu je, posle tri i po meseca pauze zbog epidemije virusa korona, juče ponovo otvorio svoja vrata. Nikada do sada Luvr nije bio toliko zatvoren, još od Drugog svetskog rata. Prvi posetioci prekoračili su prag piramide juče u 9 sati ujutro.

МОНОВО ОТВОРЕН ЛУВР, ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИГ МУЗЕЈА: С маском пред Мона Лизу

Foto: AP

- Presrećan sam što možemo ponovo da primimo posetioce. Muzeji postoje zbog publike - poručio je direktor Luvra Žan-Lik Martinez.

Za gužvu ispred "Mona Lize" će se, ipak, pričekati. Zbog pandemije, u muzej se ulazi isključivo uz prethodnu rezervaciju. Raspored predviđa do 500 ljudi, na svakih pola sata. Vlasti smatraju da u palati ogromnih dimenzija ovaj broj nije alarmantan iz ugla pandemije. Na početku se očekuje dnevna poseta od oko 7.000 ljudi, što je daleko od standardnih 30.000.

I sastav gostiju je sasvim drugačiji. Uglavnom su to sada domaći posetioci. Strani turisti mogu na prste da se izbroje.

Pa ipak, stvari se polako vraćaju u normalu. Zasada je otvoreno 70 odsto muzeja. Pristup je omogućen do "Mona Lize", "Miloske Venere", "Splava meduze", egipatskih, rimskih i grčkih antikviteta. To je ujedno i prilika za one koji žele da razgledaju na miru.

Nošenje maski je obavezno, garderoba je zatvorena, a tokom obilaska označen je obavezni smer, da se posetioci ne bi mimoilazili. Čitav sistem je precizno osmišljen.

Foto: AP

Tekst potpisa

Luvr je otvorio vrata, a sada se postavlja pitanje kako će muzeji uopšte funkcionisati ubuduće, sve dok ne bude validnog leka za koronu. Pretrpljena ekonomska šteta u Luvru zasada iznosi oko 40 miliona evra, što je oko 40 odsto budžeta ovog muzeja. Kažu da će mu biti potrebno tri godine da obriše ožiljke kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!