Film Darka Lungulova predstavljen na marketu u Kanu: Sećanja na sedamdesete

A. P.

01. 07. 2020. u 14:00

SRPSKI reditelj i scenarista Darko Lungulov predstavio je projekat svog novog filma "1970" na upravo završenim Koprodukcionim danima festivala u Kanu Marche du Film. Program, koji je ove godine održan u onlajn verziji, ima cilj da projekte u razvoju koji obećavaju predstavi koproducentima, predstavnicima festivala i agentima.

Филм Дарка Лунгулова представљен на маркету у Кану: Сећања на седамдесете

Foto: Novosti arhiva

- Bilo je zaista zanimljivo, sa hiljadu učesnika, a bilo je dosta interesovanja za naš projekat. Odmah posle Kana, film "1970" biće i na Sofia Meetings, koprodukcionom marketu u Sofiji koji počinje 3. jula - kaže Lungulov.

Za naš list on objašnjava šta je tema njegovog novog filma, koji naziva "ozbiljnom komedijom":

- To je priča o odrastanju i dešava se baš te 1970. godine. U pitanju je intimna priča, koja ima i neke autobiografske momente. Glavni junak je 13-godišnji dečak koji provodi raspust na selu kod babe i dede i tamo saznaje da roditelji planiraju da ga ostave na duže, a ne samo tokom raspusta, kako bi nasamo rešili svoje bračne probleme. Razočaran, on beži sa tinejdžerkom koja je krenula u Beograd na proteste protiv Niksonovog dolaska i rata u Vijetnamu.

Kuća "Papa films" iz Beograda je producent projekta, a film "1970" već je podržan u Trstu, a sam scenario podržao je i Filmski centar Srbije. Po rečima Lungulova, već su pronašli mađarske koproducente, a olakšalo im je to što je prijateljica glavnog junaka zamišljena kao Mađarica iz Vojvodine.

- Planirani budžet je oko 600.000 do 700.000 evra. Film nije produkciono zahtevan jer se dešava na vojvođanskim selima. Trenutno tražimo lokacije, potrebno nam je neko selo koje se nije mnogo promenilo od sedamdesetih godina.

U trenucima kada se susrećemo sa novim epidemiološkim merama i novim talasom virusa korona, svako planiranje je veoma neizvesno. Još je rano da se govori o glumačkoj ekipi, ipak, reditelj se nada da će snimanje filma "1970" biti kako je i planirano, idućeg leta, jer je radnja vezana za to godišnje doba.

Ako sve bude teklo po planu, novi film Darka Lungulova mogli bi da gledamo u bioskopima 2022. godine.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

DOKUMENTARAC O "JU GRUPI"

LUNGULOV ovih dana privodi kraju montažu dokumentarnog filma o "Ju grupi". Autor u njemu prati put braće Jelić od njihovog rođenja, preko razvoja nove države Jugoslavije, njihove muzike, a onda i sledeće generacije Jelića u bendu.

- To je jedna saga o porodici, ali i o jednoj državi - objašnjava Lungulov. - "Ju grupa" planira da u novembru održi veliki koncert povodom 50. godišnjice postojanja, što će biti kruna njihove karijere, ali i mog filma. Zato je neophodno da sačekamo taj koncert kako bismo kadrove uvrstili u dokumentarac. Ostatak materijala je uveliko u montaži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!