Matica srpska: Staniću treći mandat

J. Simić

27. 06. 2020. u 22:28

PROFESOR dr Dragan Stanić, poznat u svetu pesništva pod pseudonimom Ivan Negrišorac, biće na čelu Matice srpske u Novom Sadu i u naredne četiri godine.

Матица српска: Станићу трећи мандат

Foto: B. Lučić

Treći mandat zaredom na čelu najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda, koja će za šest godina obeležiti dva veka trajanja, Staniću je tajnim glasanjem poverilo 252 od 278 "matičara" (šest listića bilo je nevažeće) koji su učestvovali u radu 129. Skupštine naše najdičnije institucije kulture.

Naglasio je Stanić da je u protekle četiri godine Matica doživela snažan razvoj, zahvaljujući finansijskoj posvećenosti Vlade Srbije i resornog ministarstva. Uloženo je oko 150 miliona dinara u kapitalne nacionalne projekte - Srpska enciklopedija, Srpski biografski rečnik, Rečnik srpskog jezika, Pravopis, te u opstanak letopisa, najstarijeg časopisa te vrste u Evropi, a bilo je sredstava i za neophodne radove na Matičinoj zgradi.

NOVAK UZ ČOMSKOG, HANDKEA, KUSTU...

SKUPŠTINA je, posle niza godina pauze, izabrala i 17 počasnih članova. Na toj listi probranih velikana koji, kako je rekao Stanić, predstavljaju bolji deo čovečanstva su: Peter Handke, Noam Čomski, Ronald Harvud, Patrik Beson, Euđen Simion, Miroslav Bjelik, Gideon Grajf, Jelena Guskova, Natalija Naročnicka, Mikis Teodorakis, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Arno Gujon, Žan-Kristof Buison, Dijana Džonston, Žan-Pol Bled i teniski as Novak Đoković. U štabu našeg šampiona koji je ovih dana u izolaciji zbog korone, "Novostima" je rečeno da Novaku počasno članstvo u najuglednijoj i najstarijoj ustanovi kulture čini čast i veoma mnogo mu znači.

- Naročito je važno da smo osnovali Matičin kosovski i krajiški odbor. Odbor za pomoć našim ljudima na Kosmetu izuzetno je dobro radio, a naši ljudi tamo su uvek na naše pitanje - kako da vam pomognemo, odgovarali da im je najveća pomoć ako im što češće dolazimo da se ne osećaju ostavljenima - rekao je Stanić, uz podsećanje i da Odbor Matice srpske u Crnoj Gori ove godine beleži deceniju postojanja.

Novoizabrani potpredsednici Matice su prof. dr Jovan Delić, prof. dr Milan Matavulj i dr Srđan Šljukić, a generalni sekretar dr Milan Micić. U Upravni i Nadzorni odbor izabrani su mnogi uglednici, među kojima su: dr Mato Pižurica, prof. dr Darko Tanasković, dr Miloš Ković, prof. Predrag Piper, dr Tijana Palkovljević Bugarski, dr Branka Kulić, Selimir Radulović...

Na specifikum ove Skupštine uticao je virus korona, zbog kojeg je zasedanje umesto 25. aprila održano u subotu, ali ne u raskošnom zdanju dobrotvorke Marije Trandafil u kojem Matica "stanuje" od 1864. godine kada se preselila iz Pešte u Novi Sad, nego u beloj mermernoj zgradi Srpskog narodnog pozorišta. U velikoj sali najstarijeg srpskog teatra, "matičari" su, prvi put u svom istorijatu, bili "maskirani" a imali su mogućnost da ispoštuju distancu sedevši u svakoj trećoj stolici.

Skupštini je prisustvovalo i sveštenstvo Eparhije bačke, predvođeno Njegovim preosveštenstvom vladikom Irinejem.

Foto: B. Lučić

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)