Dan SNP, najstarijeg profesionalnog teatra, uručena priznanja: Medalje glumcima i baletskoj školi

J. Simić

26. 06. 2020. u 20:00

PRVACI drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandra Ilić Pleskonjić i Miodrag Petrović kao i novosadska Baletska škola nagrađeni su zlatnim medaljama "Jovan Đorđević" povodom dana ovog našeg najstarijeg profesionalnog teatra.

Дан СНП, најстаријег професионалног театра, уручена признања: Медаље глумцима и балетској школи

J. Simić

Uoči uručenja priznanja laureatima, upravnik SNP dr Zoran Đerić i pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević istakli su da je ovo pozorište najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini, a sve zapaženija u Srbiji i regionu.

- Naše predstave su vodeće na svim pozorišnim rang-listama, prisutni smo i osvajamo nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima, uključeni smo u program Kreativne Evrope sa projektom Kros opera - rekao je Đerić.

Primajući zlatnu medalju koja nosi ime osnivača SNP glumica Aleksandra Pleskonjić podsetila je da je stasavala uz glumce oca Tihomira koji je pre više od 40 godina u SNP došao iz Sombora, kao i brata Mihajla.

GODIŠNjE NAGRADE

TRADICIONALNO, SNP je na svoj dan podelilo i niz godišnjih nagrada. Ovoga puta nagrađeni su rediteljka Ana Đorđević, dramski glumac Milan Kovačević, sufler Nataša Barbir, Ana Đurić, Milan Ivan i Samjuel Bišop, prvakinja i solisti baleta, Saša Senković, scenograf, Nebojša Babić, solista Opere, Senka Ranosavljević, kostimograf, Vesna Kesić Krsmanović, šef Hora Opere...

- Ja sada idem na probu nove predstave jer na točkove koji se okreću, bršljan se ne hvata - kazala je Ilić Pleskonjić koja je ostvarila više od 50 zapaženih uloga i u svakoj je bila posebna i drugačija.

Prvak i nekadašnji direktor Drame i upravnik SNP Miodrag Petrović više od 40 godina je na daskama ovog teatra. Odigrao je mnoštvo uloga dramskog i komičnog karaktera, a u avgustu će otići u zasluženu penziju.

Baletska škola u Novom Sadu, treći dobitnik zlatne medalje, obeležava 70 godina rada a direktorka te ustanove Sanja Vučurević naglasila je dugogodišnju saradnju sa SNP.

SEĆANjE NA VUKA

PREUZIMAJUĆI godišnju nagradu za predstavu "Tartif" nedavno preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, glumac Saša Torlaković zaželeo je da ovaj komad što duže živi na sceni "jer ćemo na taj način čuvati uspomenu na našeg Igora".

J. Simić

Aleksandra Ilić Pleskonjić i upravnik Đerić

J. Simić

Miodrag Petrović i Zoran Đerić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri