POLA VEKA NA LIKOVNOJ SCENI: IN MEMORIAM - Sava Stepanov (1951‒2024)

J. S.

11. 06. 2024. u 15:06

SAVA Stepanov, likovni kritičar i teoretičar umetnosti iz Novog Sada preminuo je juče u u 73. godini.

ПОЛА ВЕКА НА  ЛИКОВНОЈ  СЦЕНИ: IN MEMORIAM - Савa Степанов (1951‒2024)

Foto : KCV "Miloš Crnjanski"

Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za kulturu Novog Sada i Vojvodine, jer više od pola veka bio je ne samo hroničar ovdašnje likovne scene, već i aktivni učesnik umetničkih zbivanja i procesa.-saopšteno je danas  iz Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu.

Od kasnih sedamdesetih godina 20. veka do danas, Stepanov je  objavio  veliki broj tekstova kojima je nastojao da prati glavne umetničke tokove i aktere na našoj umetničkoj sceni. Radio je u Galeriji Matice srpske kao urednik u Foto galeriji (1979–1993), zatim kao direktor Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko” (1993–2010), te rukovodilac Galerije „Most” u Zavodu za kulturu Vojvodine (2011–2014), danas Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski”. U periodu od 1977. do 1981. godine bio je urednik Likovnog salona Tribine mladih u Novom Sadu.

Galerija Matice srpske je pre pet godina primila od njega jedinstven dar ‒ Poklon-zbirku likovnog kritičara i kolekcionara Save Stepanovakoja ne donosi ne donosi dela jednog autora, što je uobičajena praksa već se sastoji od niza različitih autora i umetničkih dela, i daje pregled razvoja postmoderne i savremene umetničke misli na srpskomumetničkom prostoru.

Za svoj dugogodišnji rad u ovoj oblasti, nagrađen je brojnim priznanjima, između ostalih, i nagradom „Lazar Trifunović”.

 - Sava Stepanov, i nakon što je otišao u penziju iz naše institucije pre deset godina, nastavio je saradnju s njom. U okviru Izdavačke delatnosti Zavoda za kulturu Vojvodine, objavljene su dve njegove studije „O crtežu i crtačima” 2013. godine i „Umetnost bez granice” 2014. godine. Vest da više nije sa nama zatekla nas je u danima kada je upravo u prelomu njegova monografska knjiga „Fenomen Konjović”.- saopšteno je  iz KCV „Miloš Crnjanski“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)