OSLUŠKIVANJE UZNEMIRENOG SVETA : Počinju međunarodne Novosadske pozorišne igre za decu i mlade

J. S.

07. 05. 2024. u 15:57

TREĆI međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, "Novosadske pozorišne igre",u organizaciji Pozorišta mladih, počeće sutra i trajaće do do 15. maja, a pred publikom će se odvijati deset predstava iz Srbije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Češke i Bugarske.

ОСЛУШКИВАЊЕ УЗНЕМИРЕНОГ СВЕТА : Почињу  међународне  Новосадске позоришне игре за децу и младе

Predstava "Crvenkapa"/Foto Gido Menkari

Festival će sutra u 19.30 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih otvoriti predstava „Dnevnik Ane Frank” u režiji Renate Vidič i izvođenju slovenačkog Pozorišta Koper, a namenjena je starijima od 11 godina. Ovo, danas klasično štivo za mlade i odrasle, i dalje je inspiracija za stvaraoce koji nas Aninom pričom podsećaju na strahote Drugog svetskog rata.

Narednih dana, biće igrane predstave: „Tajni dnevnik Adrijana Mola” u režiji Tanje Mandić Rigonat (Pozorište “Boško Buha”) “Ja, Sizif” u režiji Veselke Kunčeve, (Lutkarska laboratorija iz Sofije), “Hic sunt dracones” u režiji Pavela Sturaca,( Pozorište “Kontinuo,” Češka).

Na pozornicu će zatim izaći i „Plišana revolucija“ u režiji Vanje Jovanović( KC Osijek), “Klovn i njegova deca” u režiji Ženi i Petra Pašova( “Atelje 313” iz Sofije), “Grad svetlosti” reditelja Davida Zuazole( Pozorište za decu i mlade Kragujevac), “Hotel” u režiji Ljubomira Želeve, Gradskog pozorišta lutaka iz Stare Zagore(Bugarska), „Mala Frida” Jelene Kovačić i Anice Tomić( GK “Žar ptica” iz Zagreba te „Crvenkapa“ u režiji Luane Gramenje( Pozorište “Zahes” iz Firence).

Novosadske pozorišne igre imaće šest pratećih programa: promocije stručnih knjiga ("Duša u stvari" i "Lutkarska čuda svijeta"dr Livije Kroflin), upoznavanje sa novim master studijama lutkarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu, zatim promociju pesničke zbirke "Dan kao naručen" Duška Domanovića, tribinu “Šta mladi traže u pozorištu?”, predstavu Pozorišta mladih “Zločin i kazna” kao i Okrugli sto mladih kritičara.

- Ovih deset predstava koje osluškuju uznemireni svet i propituju važne fenomene saremenog mladog čoveka u sadašnjosti kroz prizmu događaja iz prošlosti, kako bi ih naučili da budu bolji ljudi, namenjene su publici od četvrte godine, ali mahom su za one do tinejdžerskog uzrasta.- navode organizatori festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku