POJE I SLIKA IZ DUŠE: Koncert i izložba Dragoslava Pavla Aksentijevića u Etnografskom muzeju

M. N. M.

02. 05. 2024. u 17:04

VASKRŠNjI koncert "Na krsnom putu" i otvaranje retrospektivne izložbe slika "Karijatide sna" čuvenog Dragoslava Pavla Aksentijevića, neprikosnovenog pojca drevne srpske i vizantijske duhovne muzike, umetnika čija dela nose duboku simboliku i emotivnu snagu, biće upriličeni 9. maja u Etnografskom muzeju.

ПОЈЕ И СЛИКА ИЗ ДУШЕ: Концерт и изложба Драгослава Павла Аксентијевића у Етнографском музеју

promo

Predstavljanje ova dva segmenta stvaralaštva Pavla Aksentijevića, umetnika od ogromnog značaja za srpsku kulturu čije delo predstavlja duboki izraz duše i puta ka istini, iskonskoj lepoti, duhovnom prosvetljenju i postojanju - bez sumnje se može označiti kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja godine.

Oslanjajući se na živo usmeno predanje, Aksentijević poje po transkripcijama neumskih zapisa od 12. do 18. veka, i po sopstvenim zapisima. Napeve je beležio putujući po Grčkoj, Svetoj Gori i Kipru, a nastupa uz bruj (ison) manjeg muškog vokalnog sastava (do 5 članova). Muzičku grupu "Zapis", koju je osnovao 2000. godine, osim Pavla čine njegovi sinovi Rastko i Damjan, te Spasoje Tufegdžić i Bojan Ivković, a svi članovi sviraju na autentičnim narodnim instrumentima.

Magistrirao je na Likovnoj akademiji 1967. godine, prestaje da slika od 1971. do 2006, a poslednje dve izložbe koje je priredio bile su "Pristupanje" u galeriji "Progres" 2000. i "Posvećenje" u Kolarcu 2008. godine. Stoga još veći značaj ima izložba, koja se otvara nakon koncerta u Etnografskom muzeju, i pružiće posetiocima mogućnost da do 31. maja sagledaju retrospektivu slikarskog opusa Aksentijevića, Ciklus od 23 slike predstavlja devojke sa Peloponeza koje su zarobljene i odvedene u ropstvo, i koje su u antičkoj arhitekturi predstavljene kao stubovi. Rađene u tehnici akrilik na platnu, "Karijatide sna" nastale su u periodu od 2015. do 2024. godine, i u simboličkom smislu sve one nose Aksentijevićeve snove i njegova sećanja, a čak i onaj period pre sećanja.

promo

 

 

Priznanja

ROĐEN u Beogradu 1942. godine, Aksentijević je dobitnik brojnih priznanja, među kojima su i prve nagrade za interpretaciju vizantijskih napeva na Međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj.

Dobitnik je nagrade Fonda za kulturu grada Beograda za 1989, Zlatne medalje KPZ Srbije za 1990, nagrade Radio Insbruka 1990. i Godišnje nagrade UMUS 2000. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao