NAGRADA "STEVAN TOTOROVIĆ" ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na "Pogledima 2024" pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović

M.A.K.

19. 04. 2024. u 10:00

NA godišnjoj smotri radova istaknutih mladih umetnika Srbije, "Pogledi 2024", koja je sinoć tradicionalno otvorena u Galeriji `73, drugi put je dodeljena nagrada "Stevan Todorović".

НАГРАДА СТЕВАН ТОТОРОВИЋ ЗА МИРЈАНА МИЛОВАНОВИЋ: На Погледима 2024 похваљени Верољуб Наумовић, Данило Пауновић и Марија Аранђеловић

Foto promo

Priznanje koje nosi naziv prema našem čuvenom romantičarskom slikaru pripalo je Mirjani Milovanović, dok su među 22 učesnika ove manifestacijem pohvaljeni i Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović.

Ovaj program, kao grupno predstavljanje mladih umetnika u okviru teme "Pogledi", svojevrstan je godišnji presek zbivanja u okviru aktuelne umetničke scene.

- Po pravilu, izbor vrši grupa kritičara koja sarađuje sa galerijom: Natalija Cerović, Miroslav Karić, Milivoje Pavlović, Sava Halugin i Branimir Karanović i time se dobija šira slika aktuelne umetničke produkcije - piše u tekstu koji prati izložbu Biljana Tomić Denegri, istoričarka umetnosti. - Poznato je da svaka godina donosi iznenađenja šta se zbiva na umetničkoj sceni i zapravo skenira i vrši izbor aktuelnosti iz širokog prostora događanja i pojediničnog rada svakog umetnika.

Izabrani autori

TAKO su za "Poglede 2024" izabrani radovi izvedeni u različitim likovnim disciplinama i tehnikama, različitih poetika i pogleda na umetnost i život. Pored laureata i pohvaljenih autora, svoja dela predstavljaju Dora Anđelković, Damjan Božović, Veljko Vučković, Filip Grković, Jovan Dostanića, Milica Dukić, Sonja Jo, Tatjana Karavelić, Sonja Lundin, Jovana Mitrović, Nevena Ostojić, Jelena Pantelić, Đorđe Radović, Aleksandar Rakezića, Petar Sibinovića, Filip Stefanovića, Luka Tripkovića i Dimitrije Turudić.

- Može se slobodno reći da se ove godine prezentiraju interesovanja umetnika prema sasvim novim motivima, tehnikama rada i različitim žanrovima prezentiranja. Dakle, javljaju se novi pristupi i načini izvođenja i tumačenja. Dakle, to su dimenzije, tematike, opšte i lične, žanrovi stripa, filma, literature, fotografije, psihologije i ljudskih prava, ekologije, politike, veza/ tkanja, grafičkog otiskivanja, novih materijala, njihova ukrštanja i inspiracije... Moglo bi se govoriti o prezentnim iskliznućima kreativnih disciplina i žanrova, o cilju sve je moguće, nestaju pravila i sve se može. .. Nismo samo na teritoriji umetnosti, već na teritoriji novih značenja, interesovanja i donošenja odluka! Izložba "Pogledi 2024" u Galeriji '73 daje značajan presek rada mladih umetnika, jednu interesantnu skalu njihovih interesovanja i svakako, ukazuje na velike promene savremenog sveta - zaključuje Biljana Tomić Denegri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)