TURSKI "RAT I MIR" U BEOGRADU: U JDP uskoro gostuje predstava iz Istanbula, u režiji Aleksandra Popovskog

V.V.S.

10. 04. 2024. u 15:07

NA sceni Jugoslovenskog dramskog uskoro dva zanimljiva gostovanja: 21.aprila stiže ansambl Gradskog pozorišta iz Istanbula, a već narednog meseca dolazi Pekinško narodno umetničko pozorište iz Pekinga.

ТУРСКИ РАТ И МИР У БЕОГРАДУ: У ЈДП ускоро гостује представа из Истанбула, у режији Александра Поповског

foto N. Kadioglu

Glumci istanbulskog teatra izvešće Tolstojev "Rat i mir" u režiji Aleksandra Popovskog, koji je u JDP postavio predstave "Kandid" ( donela mu je i Sterijinu nagradu), "Metamorfoze", "Hamlet", a poslednja koju je režirao ("Alisa u zemlji strahova" po tekstu Eve Mahkovic) i dalje je na redovnom repertoaru JDP-a.

- Oduvek me je zanimalo da li je ljubav moguća u vremenima rata i velikih kriza, iako sam odgovor znao unapred. Te dve reči, Rat i Mir i danas jako odzavanjaju svuda oko nas. Često mi se pojavi pred očima poster koji drže Joko Ono i Džon Lenon na kome piše - WAR is over (RAT je gotov). Kako stoje stvari u svetu, čini mi se da na našem posteru piše PEACE is over (MIR je gotov) - reči su reditelja Aleksandra Popovskog, koji ističe da je za njega veliko uživanje bio spoj turskog teatra i Tolstoja.

Scenograiju za predstavu "Rat i mir" uradili su Sven Jonke i Vanja Magić, a adaptaciju Eva Mahkovic. Aleksandar Popovski je u Istanbulu radio sa ansamblom koji je sastavljen od veoma iskusnih i poznatih glumaca ali i jednom novom generacijom koju je odabrao na audiciji na koju se prijavilo skoro 400 kandidata među kojima je za predstavu izabrano - deset glumaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)