ČUGUNOV O SAVREMENOM ČOVEKU I SVETU : Poznati ruski pisac prirediće predavanje u Matici srpskoj

J. S.

13. 02. 2024. u 14:00

RUSKI književnik Vladimir Arkadjevič Čugunov, čija su dela prevedena i na srpski jezik, prirediće u sredu, 14.februara (12.00 sati) predavanje na tribini „Savremeni čovek i savremeni svet" u Matici srpskoj.

ЧУГУНОВ О САВРЕМЕНОМ ЧОВЕКУ И СВЕТУ : Познати руски писац приредиће предавање у Матици српској

Foto: Biblioteka Matice srpske

Rođen je 1954.godine u u Nižnjem Novgorodu (tada grad Gorki). Od 1972. do 1974. služio je vojsku u DDR. Posle demobilizacije iz vojske, radio je kao majstor za motore u Fabrici automobila u Gorkom, u fabrici sredstava veze „Popov“ uistom gradu ,a bio je i regulator radio aparature.

Takođe, četiri godine radio je na ilegalnim nalazištima zlata u Irkutskoj, Kemerovskoj i Amurskoj oblasti i u Altajskom kraju. Diplomirao je na Literaturnom institutu "Gorki"  i Pedagoškom Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu (smer praktična teologija).

Autor je knjiga proze: „Ruski dečaci“, „Sanjar“ (2017. godine roman objavljen u Italiji, 2018. godine – drugo izdanje, 2022. godine objavljen u Srbiji), „Mladi“ (prva knjiga tetralogije), „Nevesta“ (druga knjiga tetralogije), „Pričešće“ (treća knjiga tetralogije), „Deveti sat“ (četvrta knjiga tetralogije), „Provincijska apokalipsa“ (2019. godine objavljen i u Italiji), „Posle katastrofe“, „Plač Adama“, „Naše ljubavi“, „Zapuštena bašta“ (2019. godine objavljen u Italiji), „Crkva voinstvujušča“, „Seoce“ (2016. objavljena u Srbiji) i mnogo drugih.

Dobitnik je Međunarodne literaturne nagrade F.M. Dostojevskog za roman „Provincijska apokalipsa“, Sveruske literaturne nagrade Gorkog za knjigu „Crkva voinstvujušča“,zatim Sveruske literaturne nagrade "Aleksandar Nevski" za romane „Mladi“ i „Nevesta“ i brojnih drugih priznanja. Učesnik je prvog „Salona ruske knjige u Parizu“, međunarodnih sajmova knjiga u Beogradu, Frankfurtu na Majni i Moskvi.

osim knjige  „Seoce“, na srpskom jeziku objavljeni su njegovi romani: ,,Sanjar "( Centar Alfa i Grafički atelje Dereta) kao i ,"Naše ljubavi" u izdanju Centra Alfa i Čigoje.

Živi u starinskom selu pored Volge u Nikolo-Pogost Grodenckom regionu Nižnje Novgorodske oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)