POČINJE FILMSKA MEĆAVA KOD KUSTE: Garoneu "Drvo života"

Никола Јанковић
Nikola Janković

23. 01. 2024. u 13:31

Pod sloganom „Ne nadzor, kinematografija!“ na brdu Mećavnik u Mokroj gori večeras počinje filmska mećava Emira Kusturice: sedamnaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“ biće otvoreno dodelom nagrade „Drvo života“ italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

ПОЧИЊЕ ФИЛМСКА МЕЋАВА КОД КУСТЕ: Гаронеу Дрво живота

FOTO: Promo

Gosti festivala biće reditelji Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Đakomo Abruceze, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana.

O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

Sve je u svetu velikih, uspešnih i ostvarenih podređeno onima na kojima svet ostaje. Ove godine, od 536 na konkurs prijavljenih filmova za takmičarski program, koselektor i programski direktor „Kustendorfa“ Marko Milosavljević sa saradnicima odabrao je 17 ostvarenja.

Ključ za odabir je autentičnost autorskog pogleda na svet, a raznolikost pristupa među prijavljenim filmovima publici garantuje uživanje u ostvarenjima i pogled na ono što će film čovečanstvu - tek dati.

N. Janković

- Autentičnost autorske vizije veština vladanja filmskim sredstvima, to su presudni kriterijumi, na osnovu kojih smo izdvojili 17 filmova za takmičarski program. Svi filmovi, izuzimajući jedan dokumentarističko–igrani sa elementima animacije, jesu igrani. Svi kandidati za nagrade su mladi autori iz filmskih škola širom sveta i svršeni studenti bez dugometražnih ostvarenja - naglasio je Milosavljević, koselektor ili tek programski direktor „Kustendorfa“ - Najmlađi učesnik je rođen 1998. godine i na prvoj je godini studija.

Milosavljevića smo pitali, šta to najtalentovanije mlade ljude iz celog sveta, u tolikom broju, privlači u Mokru goru?

- Možda najbolji odgovor treba naći u činjenici da ove godine u programu „Novi autori“ imamo nekadašnje učesnike „Takmičarskog programa“. „Kustendorf“ je ne tako davno za njih bio mesto rasta i ohrabrenja u pogledu autorstva, a danas su njihovi filmovi u takmičarskom programu festivala u Veneciji, Berlinu…

To je kuriozitet festivala - svi reditelji iz programske celine «Novi autori», kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programske celine «Savremene tendencije», ne tako davno bili su učesnici Kustendorfa sa svojim studentskim radovima.

U programu „Novi autori“, dakle, našli su se sada profesionalci, nekadašnja „deca Kustendorfa“: biće prikazani dugometražni filmovi ruske rediteljke Sonje Karpunjine (Sonya Karpunina) „Hoću muža“, zatim reditelja Bazila Xalila (Basil Khalil) „Vikend u Gazi“ (A Gaza Weekend) kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija (Ali Asgari, Alireza Khatami) i „Moja švajcarska vojska“ (My Swiss Army) Luke Popadića.

Festival će večeras svečano otvoriti osnivač Kustendorfa, reditelj Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Festival Kustendorf se i ove godine održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

Mateo Garone i „Drvo života“

Italijanski reditelj Mateo Garone bio je gost „Kustendorfa“ 2016. godine, kao jedan od najuspešnijih pripovedača „mračnih bajki“ našeg vremena, kao autor „Središnje zemlje”, „Rimskog leta”, „Prve ljubavi”, „Gomore”, „Rijalitija” i drugih vrednih ostvarenja.

Ovaj put, slavni Italijan u Srbiju dolazi sa filmom „Ja, kapetan“. Za ovo ostvarenje nagrađen je venecijanskim „Srebrnim lavom“, za režiju. Nagradu „Marčelo Mastrojani”, na istom festivalu, za najboljeg mladog glumca osvojio je šesnaestogodišnji naturščik, Senegalac Sejduu Saru, za izvanredno odigranu glavnu ulogu u filmu „Ja, kapetan“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)