„VELJKO MANDIĆ“ VLADANU GAJOVIĆU: Proglašen dobitnik nagrade Nikšićkog pozorišta za doprinos pozorišnom stvaralaštvu

V.K.

26. 10. 2023. u 18:45

Nagrada „Veljko Mandić“, koju Nikšićko pozorište dodeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, ove godine pripala je beogradskom glumcu, Vladanu Gajoviću.

„ВЕЉКО МАНДИЋ“ ВЛАДАНУ ГАЈОВИЋУ: Проглашен добитник награде Никшићког позоришта за допринос позоришном стваралаштву

Vladan Gajović u predstavi "Banović Strahinja", Foto "Teatrijum"

To je jednoglasno odlučio Žiri u sastavu: Ljubomir Bandović, predsednik i članovi, Miodrag Čizmović i Anđelka Vujović.

Vladan Gajović je najveći deo svoje karijere proveo kao član ansambla drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1985. kada postaje član, do danas, kao, prvak te kuće ostvaruje značajne uloge. Na scenama Narodnog pozorišta je igrao u: Ričardu III, Siranu, Don Žuanu, Snu letnje noći, Maksimu Crnojeviću, Putujućem pozorištu Šopalović... Ovo je samo mali dio od onog repertoara koji je Vladan Gajović nosio kao glumac. Za taj veliki rad je priznat i prepoznat kroz veliki broj priznanja i nagrada. Nosilac je Zlatnog ćurana iz Jagodine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, nagrade Raša Plaović i mnogih drugih.

- Sa posebnim zadovoljstvom naglašavamo da je rođeni Nikšićanin, Vladan Gajović, dva puta bio laureat nagrade Pozorište jednog glumca u Nikšiću iz koga je izrastao Međunarodni festival glumca. Time je postao jedan od onih koji su svojim glumačkim radom i talentom, igrom na nikšićkoj sceni izgrađivali ovaj festival i širili njegovu energiju u ovom gradu i iz njega mnogo šire.

Danas, na repertoaru Narodnog pozorišta igra Kočkarjova u Ženidbi, Gustava u Dami s kamelijama, Oktavija u Kaliguli i Vojvodu Petra Bojovića u Godinama vrana.

Takođe, njegovo televizijsko prisustvo i danas traje kroz serije: U klinču, Nobelovac, Poslednji strelac i nekima koje su u pripremi. Vladan Gajović svoje uloge gradi višeslojno, u širokom spektru boja i žanrova. Njegova svedenost u izrazu pleni bez obzira na veličinu i funkciju glumačkog zadatka. Duhovit, tačan, čak i žovijalan kada to režija dozvoljava u komičnim ulogama i sa druge strane emotivan i potresan u dramama i tragedijama. Njegove uloge odišu čistotom i posvećenošću pozorištu i ansamblu. Njegovo biće je potrebno svakom projektu. Otvoren, pošten, dobronameran, neiskvaren... Jednom rečju - lekovit. Sve te osobine staju u uloge koje igra. Opšte dobro u opštem rasulu - naveo je u obrazlozenju Ljubomir Bandović, predsednik žirija za dodelu nagrade „Veljko Mandić“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)