O SRBOCIDU HRVATSKE DRŽAVE: Predstavljena knjiga Vladimira Umeljića "Kad mrtva usta progovore"

M. N. M.

27. 10. 2023. u 19:42

SRBOCID hrvatske države 1941-1945, tema je i podnaslov knjige naslovljene "Kad mrtva usta progovore" iz pera Vladimira Umeljića a u izdanju novosadskog "Prometeja".

О СРБОЦИДУ ХРВАТСКЕ ДРЖАВЕ: Представљена књига Владимира Умељића Кад мртва уста проговоре

promo

 O delu ovog dokazanog naučnog istraživača govorilo se juče u do poslednjeg mesta ispunjenoj Sali "Ivo Andrić", a u prvom redu našao se reditelj Emir Kusturica, koji je pažljivo slušao govornike.

- Pred sobom imamo filozofski intoniranu i strukturiranu, naučno utemeljenu, preciznu raspravu, delo od polemičkog nerva, a ono bi trebalo da nam posluži kao putokaz koji bi mogao da spreči razgradnju istorijskih činjenica i istorijskog iskustva - naveo je profesor Milo Lompar, govoreći o delu koje predstavlja važan doprinos teoriji (filozofiji) i praksi (istoriji) genocida. Govoreći o istinskim dalekosežnim ciljevima hrvatske države na primeru jezika, Lompar je ustvrdio da isto važi i kada se u Hrvatskoj govori o genocidu, gde Jasenovac postaje tek simbol, a broj žrtava se (zlo)upotrebljava ne bi li se prikrili ti dugoročni ciljevi.

Višedecenijski posvećen proučavanju genocida izvršenog nad srpskim narodom u NDH, Umeljić je posle brojnih svojih studija o toj mučnoj temi, ispisao i ovu knjigu, odlučan u svojoj doslednoj težnji da ne dozvoli skrivanje istine. Studiju temelji na proverljivim istorijskim izvorima, na bogatoj i raznovrsnoj građi čiji je popis impresivan, i po sebi predstavlja doprinos srpskoj istoriografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)