TRIJUMF MUZEJA U LESKOVCU: Priznanje za najbolji slovenski muzej

I. M.

05. 10. 2023. u 15:22

Narodni muzej u Leskovcu je najbolji slovenski muzej za ovu godinu što je potvrđeno nagradom koju je ova ustanova dobila na muzejskoj konferenciji u Bratislavi.

ТРИЈУМФ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ: Признање за најбољи словенски музеј

foto: privatna arhiva

Prestižno priznanje, koje nosi ime po slovenskoj boginji Živi, leskovački muzej dobio je u konkurenciji 24 muzeja iz 10 zemalja.

Nagradu „Živa“ ustanovio je Forum slovenskih kultura i ona se dodeljuje najboljem slovenskom muzeju i najboljem slovenskom kulturnom i prirodnom spomeniku.

foto: privatna arhiva

Cilj nagrade je prepoznavanje i promovisanje uspešnih praksi u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine slovenskih zemalja. „Živa“ je protokom vremena postala referenca u slovenskom svetu i čvrsto se pozicionirala na svetskoj mapi muzejskih nagrada.

Na muzejskoj konferenciji u Bratislavi juče su uručene nagrade za najbolji slovenski muzej, nagrada za najbolje slovensko nasleđe i sedam pohvala.

- Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu, kao i svima koji rade u ovom muzeju i čine ga posebnim. Njihova strast i posvećenost su neprocenjivi. Muzej u Leskovcu inspiriše za budućnost i omogućava nam da bolje razumemo našu kulturu. Njihov predan rad, stručnost i posvećenost čine nas ponosnim na slovensko kulturno nasleđe – saopšteno je nakon dodele nagrade muzejskim radnicima u Leskovcu.

SLOVENSKA BOGINjA

Živa je slovenska boginja koja predstavlja princip života, dugovečnosti, mladosti, lepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti što su, kako je naglašeno, i osobine koje lepo opisuju i slovensku baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)