TORNADO KOJI JE ZA SOBOM OSTAVIO LEPOTU: Oproštaj od reditelja Jagoš Markovića (1966- 2023)

M. Mirković - V.Strugar

28. 09. 2023. u 12:19

NIJE se prvi put Alejom zaslužnih građana na Novom groblju prolomio aplauz - no aplauz koji je na večni počinak ispratio Jagoša Markovića, velikog maštara i meštra od teatra, poseban je i nezaboravan baš kao i sve što je Jagoš bio i što je stvorio. Krajnje spontan, začuo se ponajpre stidljivo, u trenutku kada se mnoštvo ožalošćenih već pomalo razilazilo, zadržao svakoga od njih u mestu i... trajao i trajao, jer kao da niko nije želeo prvi da prekine taj poslednji pozorišni pozdrav velikom pozorišnom čoveku. Prethodno je, opet posve u skladu sa svime što je Jagoš predstavljao, Alejom odjeknulo dirljivo izvođenje pesme "Živećete uvek sa mnom".

ТОРНАДО КОЈИ ЈЕ ЗА СОБОМ ОСТАВИО ЛЕПОТУ: Опроштај од редитеља Јагош Марковића (1966- 2023)

foto: N. Skenderija

Glumac je Branimir Popović dirljivo u Aleji besedio o dečaku iz Titograda, koji je uobičajene dečje igre zamenio veličanstvenom i magičnom igrom u pozorištu, i već sa 12 godina tražio od teta Vanje, tadašnje upravnice pozorišta, da režira, predstavu za decu, "Plava boja snijega" Grigora Viteza!

- E taj hrabri i pomalo drski dečak postaje Jagoš Marković, reditelj, maštar jedan od najznačajnijih stvaralaca našeg vremena - rekao je Popović. - Takav, prepun energije i čežnje za nedosegnutim, zakoračio je u izazovni Beograd, spreman da bude onaj sa štitom ili na njemu. Jagošev temelj i koridor odredili su njegov rodni grad, njegov Beograd, njegovo more u čudesnoj Boki gde se otisnuo na svoje poslednje putovanje, sanjajući i odbijajući da prekine taj san.

Aplauzom, i to onakvim kakvo ne pamti srpsko pozorište, ispraćen je i sa Velike scene njegovog matičnog, Narodnog pozorišta. Kolege, prijatelji, poštovaoci na nogama su se opraštali od rediteljskog maga: samo je on nedostajao, da kao i uvek, izađe pred svoju publiku, "talente i obožavaoce" i sa raširenim rukama i još širim osmehom, uživa u dugom pljesku. Nažalost, bio je to onaj poslednji aplauz, počast i pozdrav čoveku čiji jedinstveni šarm nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

- Bio je veliki dečak u svetu odraslih. Samo svoj i neuporediv. Pozorište je bilo deo njegovog bića. Igra dovedena do kraja savladavala je sve prepreke, i uspevala. Kod Jagoša je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage i daha - rekao je Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta. - Ali, i umetnost, ona istinska, koja ponekad ne može rečima da se opiše, velika, prava i neponovljiva. Jagoš je od imena postao odrednica - "Jagoševa predstava", "Jagoševa estetika", "Jagošev glumac"...

Da je Markovićevo ime bilo sinonim za pozorište, istakao je i Dušan Kovačević, dodajući da su njegove predstave kao tornado koji je za sobom ostavljao lepotu:

- Pričali smo nedavno telefonom, a razgovor završili dogovorom da se vidimo krajem ovog meseca kad se vrati u Beograd. Ja ću i dalje čekati, i čekati, jer možda je sve ovo samo jeftina velika pozorišna iluzija, prijatelju moj - reči su našeg akademika, upravnik Zvezdara teatra, dramskog pisca i reditelja čiji je komad "Urnebesna tragedija", Jagoš premijerno postavio u maju ove godine.

Bila je to poslednja Markovićeva režija u Beogradu, ali i karta za Sankt Peterburg, čijem se najavljenom gostovanju u Aleksandrinskom teatru beskrajno radovao:

- Tražio je da mu telefonom detaljno ispričam kako je bilo u Sankt Peterburgu gde smo igrali predstavu "Rat i mir". Kakav je teatar, scena, čak i prozori. Tražio je sve slike i snimke - otkrio je reditelj Boris Liješević. - Poslednji video snimak koji sam mu poslao bio je sa groba Svete Ksenije Petrogradske, kod koje glumci i reditelji dolaze uoči nekih važnih nastupa i mole je za pomoć. Da sam tog dana dok smo razgovarali znao da mu vreme ističe i da se sutra neće probuditi, ja i dalje ne znam šta bih mu rekao. I da li bi, uopšte, reči bile dovoljne da izraze koliko ga volim i koliko mi znači. U Crnoj Gori ima jedna izreka, umesto saučešća, kaže se "duša mu pjevala u raju". Mi svi znamo da je Jagoševa duša neprestano pevala. Duboko verujem da je pevala čak i u času smrti. I nadam se da je bilo bez bola i bez straha, duša moja najostljivija. Sa tom pesmom nas dočekaj u svetlosti, čistoti i radosti. I nema zbogom. Tu si.

Jedna od njegovih omiljenih glumica Radmila Živković, s puno tuge prisetila se njihovih dugih razgovora u kojima ju je Jagoš, s puno duha, ponekad zvao "gospođa Frojd, devojački Jung":

- Bio mi je prijatelj, drug, bila sam mu i mama, i sestra, i tetka. Vodili smo svakojake razgovore. Naše nadrealne slike smo razmenjivali i videli nešto "iza". Sada je to izgubljeno i ja nisam spremna da prihvatim. Rano, prerano je otišao. Ogroman, širok čovek. Razumeli smo se pogledom. On je bio ne samo moje ogledalo, nego i ogledalo svih nas koji smo sa njim radili i rasli, i kao ljudi i profesionalci. On se ogledao u nama, a mi u njemu.

O preminulom reditelju govorili su i Tamara Vučković, Jug Radivojević, Molina Udovički, a Nebojša Dugalić (koji je kod Jagoša poslednji put igrao "Magbetu") prisećao zajedničkih priča, pre svega o pozorištu, u kojima je svaki trenutak bio neprocenjiv:

- Jagoš je bio čovek koji ceo život nije želeo ništa drugo,osim da da sve od sebe. I neko ko se svima osećao dužan, i neko ko je stalno morao da juri dalje. Uvek kad odu ovako retki i ovako gromadni ljudi, prvo osetim stid što smo ih dok su bili sa nama nekako podrazumevali, kao da smo ih zaslužili. A onda kad odu, naknadno vrtoglavo poraste cena svakog trenutka koji smo s njim podelili. Nadam se da će sada juriti negde dalje, da mu neće biti tako tesno kao ovde. Jagoše moj dobri, raduj se tamo u zagrljaju Gospodnjem...

Podrška i snaga

JAGOŠEVA je kći Marija u suzama ispričala da je otac bio i jeste njihovo sunce, podrška, leđa, radost, veselje i osmeh, njihova snaga najsnažnija, i istakla da se oni ne opraštaju od njega jer "smrt ne postoji, postoje seobe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!