NAGRADA „VIDAKOVIĆ“ URUČENA ERIKU VIJARU: U Novom Sadu počeo 17. Međunarodni festival „Prosefest“

J. SIMIĆ

27. 09. 2023. u 11:30

MEĐUNARODNI festival proze – PROSEFEST - 17. po redu, svečano je sinoć otvoren u Kulturnom centru Novog Sada uručenjem nagrade „Milovan Vidaković“ francuskom piscu Eriku Vijaru, jednom od najznačajnijih savremenih književnika.

НАГРАДА „ВИДАКОВИЋ“ УРУЧЕНА ЕРИКУ ВИЈАРУ: У Новом Саду почео 17. Међународни фестивал „Просефест“

Privatna arhiva

Priznanje koje su pre njega primili nobelovci - Peter Handke, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa i Olga Tokarčuk, Vijaru je uručio predsednik Organizacionog odbora festivala Nedeljko Mamula.

Laureat je naglasio da mu je velika čast što su mu njegove knjige donele nagradu „Milovan Vidaković“, te da mu pričinjava zadovoljstvo pažnja koja mu se ukazuje u Srbiji zahvaljujući njegovom izdavaču Bori Babić (Akademska knjiga) i prevodiocu Meliti Logo Milutinović. Ovom piscu na srpskom jeziku objavljene su knjige:„Dnevni red” (Gonkurova nagrada), „Rat siromašnih” (najuži izbor za nagradu „Bukera“) i „Častan izlaz”.

- Pisati to znači ulaziti u neizvesnost, u zanos reči koje nadolaze u svim svojim oblicima. Mi pisci, odgovorni smo za ton, dubinu i otisak svakog daha. Danas bi bilo otrcano da se pisac pravi nepristrasnim kao da može da se bavi ovim poslom bez glasa, kao ukopan u maštu i jezik. Književnost ipak vredi i traži više – kazao je Vijar.

Pozdravnom besedom festival je otvorio književnik Vladimir Pištalo, a zatim je o Vijarovom stvaralaštvu govorio pisac Dragan Velikić. Razgovor sa laureatom vodili su učenici Karlovačke gimnazije.

Aleksandar Šurbatović, pisac i izdavač, govorio je o prozi Lajfa Ranta, a ovaj razgovor vodili su učenici Gimnazije „Svetozar Marković".

Vijar gostuje u našoj zemlji na poziv novosadskog Međunarodnog festivala proze – „Prosefesta”, Akademske knjige i Francuskog instituta u Srbiji. Pisac će danas biti gost u Karlovačkoj gimnaziji gde će o svom opusu razgovarati sa najboljim gimnazijalcima. U četvrtak, 28. septembra od 19 sati, njegova dela će biti predstavljena u Francuskom institutu u Beogradu.

Publici u Kulturnom centru Novog Sada će se do kraja PROSEFEST-a, 29. septembra, predstaviti i Horhe Volpi (Meksiko), Želimir Periš (Hrvatska), Gabi Čutak (Mađarska), Magdalena Blažević (Bosna i Hercegovina), te domaći pisci Vladimir Kopicl i Darko Tuševljaković.

Programi će se svake večeri održavati od 19.00 i od 20.00 u klubu „Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, a ulaz je slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)