REGIONALNA PRESTONICA STRIPA: Leskovačka Škola stripa nastavlja da niže nagrade u inostranstvu

Игор Митић
Igor Mitić

11. 09. 2023. u 13:30

U grad na Veternici su minulog meseca stigla još dva značajna međunarodna priznanja za Školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru.

РЕГИОНАЛНА ПРЕСТОНИЦА СТРИПА: Лесковачка Школа стрипа наставља да ниже награде у иностранству

foto: privatna arhiva

Predavač u ovoj školi i strip scenarista Marko Stojanvić dobio je nagradu za najbolji strip na šestom Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u rumunskom Brašovu. U konkurenciji pedesetak autora iz Srbije, Poljske, Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Belgije nagrađen je njegov strip „Vera“, crtača Bernarda Kolea iz Slovenije i Vladimira Maria Davidenka iz Hrvatske, iz serijala „Vekovnici“.

Ovaj autor je nagrađen i na 20. Međunarodnom salonu stripa u Velesu gde je, u konkurenciji 171 stripa iz 21 zemlje, osvojio Gran-pri najstarijeg strip festivala u Severnoj Makedoniji.

Nagradu „Zlaten strip“ i prvo mesto osvojio je strip pod nazivom „Pig aut“, crtača Milorada Vicanovića Maze i koloriste Aljoše Tomića. U Velesu je za umetnički izraz nagrađen i strip „Gospodari i sluge“, iz serijala „Vekovnici“, Marka Stojanovića i Marka Nikolića iz Leskovačke škole stripa, dok je polaznica Ivona Živković dobila nagradu za najmlađeg učesnika festivala.

- Radi se o dve najveće stripovske nagrade u Rumuniji odnosno Severnoj Makedoniji. Ne znam nikoga kome ne bi bila čast da ih dobije i to u razmaku od svega desetak dana. Posebno me raduje što su priznanja osvojili stripovi iz serijala „Vekovnici“ koji slavi 15 godina postojanja – kazao je Stojanović.

On je posebno istakao i činjenicu da su među nagrađenim autorima i njegovi učenici od kojih je jedna na početku bavljenja devetom umetnošću, dok je Marko Nikolić postao ravnopravni kolega. On već desetak godina radi za jednog od najvećih francuskih strip izdavača „Solej“.

- To mi pokazuje da sa Leskovačkom školom stripa već skoro tri decenije radimo dobar posao, a priznanja su tu da nam, pred početak nove školske godine, daju novi elan za rad sa mladim naraštajima – zaključio je Stojanović.

ŠESTI „ZLATEN STRIP“

Stojanović je dobitnik šest Gran-prija tokom dvodecenijske istorije salona stripa u Velesu po čemu je apsolutni rekorder, a ovo prestižno priznanje je osvojio i prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)