PREMIJERNI "MILENIJUM U BEOGRADU": Predstava Narodnog pozorišta nastala po istoimenom romanu Vladimira Pištala

V.V.S.

05. 07. 2023. u 13:18

PRVO izvođenje predstave "Milenijum u Beogradu", po istoimenom romanu višestruko nagrađivanog pisca Vladimira Pištala, u dramatizaciji Katarine Todorović i režiji Marka Čelebića, biće 6. jula na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta , u okviru 31. Beogradskog letnjeg festivala.

ПРЕМИЈЕРНИ МИЛЕНИЈУМ У БЕОГРАДУ: Представа Народног позоришта настала по истоименом роману Владимира Пиштала

foto Narodno pozorište

Biće to praizvedba mozaički napisanog romana, objavljenog 2009. godine, u kome pisac gradi portret grada i jedne generacije u njemu. 

- To je priča o vremenu koje smo donekle zaboravili, ili skrajnuli u uglove sećanja, o vremenu u kojem nas politika nagoni na pregrupisavanje, odnosno opredeljivanje između siromašnih kategorija, između malobrojnih izbora od kojih nijedan nije onaj pravi. Takođe, ovo je roman o jednom gradu. Ne samo roman o jednoj generaciji, nego i o Beogradu koji je stalno u pozadini i on je jedan od likova - kaže Vladimir Pištalo.

Reditelj Čelebić (prvi put režira u nacionalnom teatru), smatra da je "Milenijum u Beogradu" svojevrsna "hronika jednog vremena ispričana očima grada, čudesnog, prosanjanog i prokletog, dok generaciju mladih koja ga predstavlja i liči na njega, pratimo kroz grupu petoro najboljih prijatelja".

- Tokom društvenih promena u periodu prelaska iz komunizma u socijalizam i raspada Jugoslavije, njihovi stubovi sveta se urušavaju, a ideali počinju da blede. Sa novim milenijumom, unutrašnja i spoljašnja destrukcija Beograda dovodi mlade koji su grad sanjali, osećali i živeli, do toga da ga odbace, prezru, a neki i napuste. Uprkos čestoj bespomoćnosti njegovih žitelja, grad ostaje magičan i zauvek otvoren za sve one koji su spremni da nastave da ga sanjaju, jer grad su ljudi, a ljudi tom gradu nikada neće prestati da daju nove oči - ističe Marko Čelebić.

U podeli su Aleksandar Vučković , Nikola Vujović, Bojan Krivokapić, Vaja Dujović, Zorana Bećić, Daniela Kuzmanović Pavlović, Nebojša Kundačina, Zoran Ćosić i Vasilije Vujović. Scenografiju je osmislila Marija Kalabić, kostime Marija Marković Milojev, a scenski pokret bio je zadatak za Mirka Kneževića.

Prva repriza je dan kasnije, 7. jula, na istoj sceni.

Muzika

U PREDSTAVI učestvuju i potpisuju autorsku muziku, članovi poznatih grupa: Vladan Rajović ("Kanda, Kodža i Nebojša"), Boško Mijušković ("Turbo Trans Turisti", Straight Mickey and the Boyz) i Damjan Babić ("Crvi", "Kriške").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)