U SUSRET DRUGOM DELU (DRUGE) PROSLAVE JUBILEJA BALKANSKE SMOTRE MLADIH STRIP AUTORA: Mesto susreta stripovskog Istoka i Zapada

Marina Mirković

27. 06. 2023. u 17:35

- U ZEMLjI u kojoj je moguće mnogo toga što drugde nije, pa i to da jedan grad u provinciji postane središte najstarijeg strip-festivala na Balkanskom poluostrvu, koji je uz to prema rečima svetskog autoriteta na polju stripa Pola Graveta i najmasovnija strip-manifestacija na svetu, moguće je i dva puta slaviti 25. rođendan. Tako je Balkanska smotra mladih strip autora 2022. rekordom od 3.046 učesnika iz 82 zemlje sveta sa 6 kontinenata proslavila 25 godina postojanja, budući da je svoj život započela 1998. godine, da bi ove godine održavanjem u dva dela i sa čak 6 izložbi obeležila to što se održava po 25. put, jer je 1999. godine nije održana usled bombardovanja.

У СУСРЕТ ДРУГОМ ДЕЛУ (ДРУГЕ) ПРОСЛАВЕ ЈУБИЛЕЈА БАЛКАНСКЕ СМОТРЕ МЛАДИХ СТРИП АУТОРА: Место сусрета стриповског Истока и Запада

promo

Ovim rečima novu, "repriznu" proslavu jubileja leskovačke smotre devete umetnosti objašnjava osnivač i organizator festivala, strip scenarista Marko Stojanović, čijem entuzijazmu Leskovac umnogome može da zahvali za održavanje vatre i renomea stripske prestonice Srbije.

Drugu proslavu 25. rođendana Balkanska smotra otpočela je 2. i 3. februara kad su Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" i Leskovački kulturni centar ugostili internacionalnu izložbu "CAN FOR BALKANS", koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji, i, najvažnije, u Muzeju stripa u Briselu u Belgiji gde ju je videlo oko 30 hiljada ljudi.

- Drugi deo proslave predstoji nam od 29. juna do 2. jula, kada će se se uz bogat festivalski program od 28 predavanja, masterklasova, okruglih stolova i projekcija, bukvalno svaki izložbeni prostor u Leskovcu staviti u službu devete umetnosti, budući da će se u tom trenutku u Leskovcu istovremeno održati čak 5 izložbi stripa! - otkriva Stojanović. - Sem centralne izložbe u Leskovačkom kulturnom centru, koja je uglavnom retrospektivnog karaktera, jer donosi izbor od šezdesetak plakata ovogodišnje prethodnih 25 Balkanskih smotri dok radove sa konkursa donosi digitalnim putem, izložbe su postavljene i u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović", Narodnom muzeju i Školi za tekstil i dizajn.

U Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović" biće predstavljene dve postavke. Jedna od njih je eksluzivitet pošto se njome, prema našim saznanjima, prvi put u Srbiji predstavlja strip Kanade kroz izložbu koju je selektovala srpsko-kanadska strip-umetnica Ivana Filipović, a pod nazivom "Osećaj/Osećajnost: Zapadna obala Kanade". Druga izložba u Narodnoj biblioteci nosi naziv "Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu" posvećena je stvaralaštvu strip-autorki iz Rumunije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Turske i Srbije kroz prizmu serijala "Vekovnici" na kome su njihovi stvaralački putevi ukrstili. U subotu 1. jula u 19 časova Leskovac će imati prilike da prvi put u Srbiji vidi postavku posvećenu globalnom fenomenu, japanskom stripu - mangi. Izložbu "Japanski strip kao inspiracija" u Narodnom muzeju u Leskovcu otvoriće Ikoma Juki, prvi sekretar ambasade Japana, pod čijim je pokroviteljstvom realizovana. Peta izložba ovog drugog dela 25. Balkanske smotre jeste izložba "Koral Ilhan: Ilustracije i drugi ožiljci" poznatog turskog ilustratora i strip-autora dr Korala Ilhana, profesora na Akademiji u Jedrenu koja će biti postavljena u Školi za tekstil i dizajn.

- Jubilej škole stripa će, na taj način uveličati Daleki istok i Krajnji zapad, budući da će se na nama bitan jubilej u Leskovcu predstaviti stripovi Japana i Kanade! - ističe Stojanović. - Danas je, svidelo se to nekom ili ne, Leskovac centar balkanskog stripa, njegovo čvorište, međunarodno priznato mesto kulturne razmene - Kada smo počeli 1998, sem eks-ju prostora, jedni o drugima na Balkanu u pogledu devete umetnosti dokumentovano nismo znali gotovo ništa. Zato je sem potrebe da se mladi strip-autori ohrabre i osnaže da ustraju u bavljenju stripom, drugi cilj Balkanske smotre od njenog osnivanja bio je je da se na svaki način podeljeni i uzavreli prostor Balkana pokuša da poveže devetom umetnošću. Mic po mic, što bi rekao naš narod, zajednički festival po festival, međunarodno izdanje po izdanje, stripovsko pobratimljenje po pobratimljenje, tamo gde smo nekad imali strip na Balkanu danas imamo balkanski strip. Preduzeta misija izvršena. Da li je ovo kraj? Ne, za moj kolege Miloša Cvetkovića i Marka Serafimovića, kao i ekipu okupljenu oko Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" ovo je tek početak.

Mnoštvo programa

TRIDESETAK programa odvijaće se širom Leskovca ali u Doljevcu u sklopu saradnje sa Slaughter art festivalom u okviru koga će gostujući strip autori demonstirati svoje tehnike crtanja u okviru Otvorenog strip-ateljea. Biće promovisane monografije "Stripovski Balkan" i "CAN FOR BALKANS - Macedonian experience" i premijerno prikazan dokumentarni film "Raskršće" Koste Milovanovića o projektu "CAN FOR BALKANS". U organizaciji škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" i uz suorganizaciju i podršku Leskovačkog kulturnog centra posetiocima se pružaju mogućnosti da posete raznolike tribine, izložbe, demonstracije crtanja, predavanja, masterklasove i dodele nagrada! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu