OTVARANJE NA SVETSKI DAN MUZIKE: Letnje izdanje ArtLink festivala

M. N. M.

19. 06. 2023. u 13:20

OVOGODIŠNjE izdanje Art Link festivala biće otvoreno na Svetski dan muzike, 21. juna u 19 časova, na platou kod Pobednika na Beogradskoj tvrđavi.

ОТВАРАЊЕ НА СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ: Летње издање АртЛинк фестивала

ArtLink promo

Posle prošlogodišnjeg desetog jubilarnog izdanja sa programima u deset gradova u regionu, uključujući i gostovanje holivudske zvezde Džona Malkoviča i orkestra Bečka Akademija na Feliks Romulijani i ove godine festival ima u fokusu region i povezivanje gradova i festivala kroz nove umetničke sinergije i priče. Programi će se do kraja leta odigravati na nekoliko lokacija na Beogradskoj tvrđavi, u prostorima Muzeja grada i Kinoteke.

- Jedna od misija umetnosti je da uvek otkriva nove prostore, nove priče, nove sagovornike, nove dimenzije... Lepo je ispričati jednu novu muzičku priču sa sjajnim umetnicima na sceni, kada to postane jedna divna razmena emocija, misli, snova, nadanja. Nova muzička priča spaja Beograd, Zagreb, Vankuver, Pariz i nju zajedno muzički boje fantastični muzičari iz Zagrebačkog kvarteta - Martin Krpan, Davor Filips, Martin Jordan, Hrvoje Filips, uz klarinetistu Milana Miloševića, fagotistu Žarka Perišića i mladu beogradsku flautiskinju Milicu Jovanović. Na programu koncerta su Dvoržakova serenada, Veberov klavirski komad za klavir i orkestar, aranžirani specijalno za ovaj ansambl, kao i i Mocartov kvintet za klarinet - izjavila je umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, koja i nastupa kao solista.

- Čast nam je i jako se radujemo što ove sedmice imamo priliku da sarađujemo i nastupimo s izvrsnim kolegama muzičarima u Beogradu. Gudački kvartet najčešće izvodi muziku za taj sastav, te za nas ovaj koncert predstavlja pravi izazov i osveženje jer u raznim instrumentalnim kombinacijama uz izvrsne kolege umetnike istražujemo muziku koju inače ne bismo imali priliku da izvodimo - izjavio je Martin Krpan, prva violina Zagrebačkog kvarteta, pred nastup u Beogradu.

Ove godine uz podršku Grada, ArtLink festival, član Evropske asocijacije festivala, predstavlja Beograd kao grad festivala kroz status koji je dodeljen u okviru evropske platforme "Gradovi festivali", čiji je ArtLink jedan od inicijatora.

U okviru programa koji počinje prvog dana leta, a nastavlja se tokom tri vikenda u julu na Beogradskoj tvrđavi, biće održana i umetnička rezidencija regionalnog kamernog orkestra - "Kamerata Balkanika", koju ove godine vodi dirigent Srboljub Dinić, potom nastupi umetnika iz regiona na Beogradskoj tvrđavi - Kamernog orkestra uz maestra Dinića i mlade soliste, trija u kome nastupaju Marko Simović, Darija Samofalova, Beloma Alić, klavirski duo Marija Bajalica i Marija Đukić, mladi džez muzičar Miloš Čolović. U okviru programa nastupa i Beogradski gudački kvartet trio "Sinergija 3" sa Milanom Miloševićem, Milicom Jovanović i Jovankom Višekruna Janković, koji sa istim programom gostuje i na festivalu u Sofjiji krajem juna. Festival će ovogodišnje letnje izdanje zaokružiti koncertima u Kinoteci za vikend od 8 do 11. septembra nastupima "Kamerata Balkanike" sa brazilskom i filmskom muzikom i nastupom ansambla iz Mađarske - "Elemer Duka" koji će izvoditi popularnu i filmsku muziku.

ArtLink festival predstaviće i program "Igraj za prirodu" namenjen najmlađima, sa ciljem da ih nauče da čuvaju prirodu, različite kamerne ansamble koji čine umetnici iz regiona, džez program, kao i programe regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)